Naslovna Kultura Bioskop u Negotinu konačno digitalan

Bioskop u Negotinu konačno digitalan

403
0

Projekcijom filma „Sećanje na Italiju“ večeras kreće sa radom digitalni bioskop u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“. Ljubitelje sedme umetnosti u Negotinu, posle osam godina od početka rekonstrukcije opreme za prikazivanje filmova, konačno očekuje kvalitetni i potpuni audio-vizuelni doživljaj.

Negotinska publika bioskopske projekcije od danas će i zvanično pratiti u sasvim novim uslovima. Proces digitalizacije započeo je još 2013. godine kada su na konkursu koji je raspisao Filmski centar Srbije, Domu kulture „Stevan Mokranjac“ odobrena prva sredstva za izradu glavnog projekta sale sa svim instalacijama i 50 odsto audio-dolby digitalne opreme.

Složeni proces prelaska na savremenu bioskopsku opremu radio se etapno, kroz nabavku digitalnog projektora i silver skrin perforiranog pokretnog filmskog platna dimenzija 8 x 4 metra do preseljenja bioskopa u salu Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Danas je to kompletno zaokružen sistem koji podrazumeva savremenu bioskopsku digitalnu audio i video opremu, zvuk u 5.1 dolby surround sistemu i filmove u DCP (Digital Cinema Package) formatu, rađene namenski za prikazivanje u bioskopima.

Pandemija korona virusa odložila je početak prikazivanja filmova na digitalnoj opremi, tako da su se tek sada konačno stekli uslovi za zvanično otvaranje nove etape rada negotinskog bioskopa, rekli su nam u Domu kulture, zahvalni za razumevanje koje je svih ranijih osam godina imala lokalna samouprava bez čijeg dela učešća ne bi bilo moguće konkurisati za namenska sredstva kod Filmskog centra Srbije.

Pred prvu celovečernju projekciju na novoj digitalnoj opremi u bioskopu Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i novinarske ekipe bili su u prilici da se kroz prikazane filmske trejlere uvere da će dolazak u bioskop ubuduće predstavljati zaista pravu radost. Uostalom, ne računajući Beograd, Negotin je trenutno tek jedan od nekoliko digitalno opremljenih bioskopa u Srbiji.

„U ovaj projekat, Opština Negotin, zajedno sa Filmskim centrom Srbije uložila je 10 miliona dinara i sa zadovoljstvom najavljujem da će Negotinci imati priliku da uživaju u potpuno novom audio i vizuelnom doživljaju filmova. Prva projekcija večeras, biće besplatna i ovim putem pozivam sve ljubitelje filmske umetnosti da se lično uvere u kvalitet koji nova oprema obezbeđuje. S obzirom da je Negotin jedan od retkih gradova van Beograda koji ima ovakvu bioskopsku dvoranu, ovo je praktično početak nove ere negotinskog bioskopa i mi očekujemo da će nam se publika masovno vratiti u bioskope“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Po rečima Veličkovića, Opština Negotin će nastaviti sa investicijama u Domu kulture, kako po pitanju opreme, tako i kroz rekonstrukciju samog objekta.

„Nastavlja se rekonstrukcija svetlarnika na čeonoj strani Doma kulture, započeta prošle godine, kao i kompletna sanacija toaleta. Preostaje još rekonstrukcija krova i stolarije“, rekao je Vladimir Veličković i podsetio da je tokom 2020. godine zamenjen pod na glavnoj sceni, a ranije nabavljen i novi polukoncertni klavir.

„Na taj način obezbeđujemo sve kvalitetnije uslove za zahtevne kulturne programe jer Negotin, kao grad sa dugom kulturnom tradicijom ima brojnu publiku i svakako to zaslužuje.“