Naslovna Društvo Bezbednost dece: Igor Jurić na tribini u Negotinu

Bezbednost dece: Igor Jurić na tribini u Negotinu

503
0

U sali Negotinske gimnazije sinoć je o bezbednosti dece, ali i vršnjačkom nasilju i trgovini ljudima okupljenima govorio Igor Jurić.

U svetu u kom su društvene mreže postale sastavni deo našeg svakodnevnog života, važno je da znamo kako od potencijalnih opasnosti koje vrebaju zaštitimo pre svega decu, koja su i najranjivija grupa. Zato je Učenički parlament Negotinske gimnazije i novoosnovano Udruženje “Trag” organizovao tribinu na kojoj je govorio Igor Jurić, osnivač i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Ova interaktivna tribina koju je Igor Jurić znalački i zanimljivo vodio rasvetlila je brojne opasnosti sa kojima se danas suočavaju deca ne samo u oblasti bezbednosti na internetu nego i kod vršnjačkog nasilja i trgovine ljudima.

“Dotakli smo se najaktuelnijih tema, tačnije najaktuelnijih situacija koje se danas dešavaju. Mi to stalno ažuriramo, imamo filmove koje smo snimili na osnovu istinitih događaja da bismo najlakše roditeljima mogli da približimo ono što je baš aktuelno i na šta najviše u ovom momentu treba obratiti pažnju”, kaže Igor Jurić.

Roditelji i stručni saradnici škola, ali i zainteresovani Negotinci bili su u prilici da i sami uzmu učešće u ovoj tribini odgovarajući na kviz pitanja kroz koja su mogli da procene koliko u stvari znaju o savremenim vidovima komunikacije dece i mladih.

“To je i za nas značajno da bismo znali kako da koncipiramo neke naše buduće radionice i naš rad. Imamo ogromno iskustvo i gledamo da radionice uradimo tako  da to ne bude suvoparno predavanje, da ne bude dosadno, pogotovu deci, jer moramo da im se približimo a to nije nimalo lako. Zato smo gledali da nađemo najbolje moguće načine. Za roditelje je ovo posebno interesantno jer je to nešto novo za njih i jednostavno gledamo da svojim nekim novim znanjem odu kući i da to primenjuju u svojim porodicama. Jako je važno da se konstantno edukujemo zato što je internet jako brz, a ono što je aktuelno danas sutra već neće biti, dolaze novi trendovi za kriminalce, ljude predatore koji dolaze do dece i zbog toga je važno da se konstantno edukujemo. Ovo je jedan dobar način”, dodaje Jurić.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu nastavlja sa radom, kako u oblasti bezbednosti na internetu, trafikinga, zaštite prava najmlađih, ali i u radu sa decom sa koja su u riziku, sa decom nad kojima se vrši nasilje, pa i nad onima koji ga čine.

“Uradili smo veliki posao. Kada pričamo o problemima vezano za bezbednost dece od 2014. do danas kada sam ja ušao u ovu priču mnogo je urađeno, od nekih promena zakona do toga da se danas mnogo više piše i o pedofiliji, o internetu kao problemu. Urađeno je mnogo, a opet nedovoljno ako vidimo koliko se stravičnih događaja desi u našoj zemlji i to je i činjenica i dokaz da moramo da radimo još više. Preventiva je nešto najnezahvalnije jer ja ne znam kada se tribina završi da li će me roditelj shvatiti, a opet ako i 10 odsto njih razume meni je najveća satisfakcija kada se jave i kažu prepoznao/la sam situaciju i sprečio/la sam. Preventiva je, dakle, najnezahvalnija, a opet vrlo nužna stvar i bez obzira na sve što  Centar radi to će biti nešto što nećemo prekidati”, istakao je Jurić i dodao da će Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuti i boravak za decu sa problemima u ponašanju.

Radionica u Negotinu bila je 760. u nizu koje je Fondacija “Tijana Jurić”, Centar za nestalu i zlostavljanu decu, od osnivanja, održala širom Srbije.

“Svesni vremena u kojem živimo i opasnosti koje vrebaju mlade ljude na internetu odlučili smo da se obratimo Centru za nestalu i zlostavljanu decu i gospodinu Juriću kao čoveku koji je svedok svakodnevnih slučajeva u kojima su deca žrtve predatora na društvenim mrežama. Zajedno za Učeničkim parlamentom Negotinske gimnazije organizovali smo tribinu kojom smo prezadovoljni. Nastojaćemo da pratimo interesovanja mladih i da naredne tribine organizujemo na teme koje njih zanimaju, a takođe i da za roditelje organizujemo niz predavanja koji će im pomoći da razumeju svoje dete i eventualno znaju da na određene probleme reaguju adekvatno”, kaže Slađan Mihajlović iz Udruženja “Trag”.