Naslovna Društvo Bezbedna vožnja dvotočkaša: Predavanje negotinske Saobraćajne policije bajkerima

Bezbedna vožnja dvotočkaša: Predavanje negotinske Saobraćajne policije bajkerima

575
0

Za motocikliste tri moto kluba u prostorijama Moto kluba “Lobanje” u Negotinu održano je predavanje na temu njihovog bezbednog učešća u saobraćaju, s obzirom da su upravo vozači dvotočkaša proglašeni za ranjivu kategoriju na putevima.

Najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, po statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije, su motociklisti i mopedisti. Oni se nalaze visoko na skali rizika stradanja kao aktivni učesnici u saobraćaju jer čine 45 odsto od ukupnog broja poginulih u svakoj desetoj nezgodi koja se dešava na putevima. Većina povreda sa smrtnim ishodima je prouzrokovana nenošenjem zaštitne kacige i ostale opreme, a najčešće se nezgode dešavaju na kratkim relacijama.

O neophodnosti korišćenja zaštitne opreme članovima tri moto kluba: “Lobanje”, “Hajduk Veljkovi jahači” i Moto kluba iz Jabukovca govorio je poručnik Zoran Simonovski, oficir Saobraćajne policije u Saobraćajnoj policijskoj ispostavi u Negotinu.

Vožnja motocikla može biti uzbudljivo iskustvo ali sa sobom nosi rizike. Poručnik Zoran Simonovski je u susretu sa krajinskim bajkerima podsetio da prema podacima Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na autoputu, verovatnoća da će motociklista poginuti je 27 puta veća u odnosu na putnika u putničkom vozilu.

Da bi osigurali bezbednu vožnju, podsetio je motocikliste, važno je poštovati nekoliko pravila. Među prvima je nošenje odgovarajuće zaštitne opreme: kacige, rukavica,  jakne, panatlona i čizama, koja im u sudaru može spasiti život.

Obuka dvotočkaša je specifična i drugačija u odnosu na obuku vozača automobila. Vožnja motorom zahteva različite veštine i tehnike, pa je prava obuka veoma bitna.

Održavanje motora je takođe veoma važno naročito redovna provera guma, kočnica i svetla. Ono što je za motore takođe neophodno je provera izduvnog sistema kako bi ispunjavao zakonske standarde i ne bi proizvodio preteranu buku.

Predavanje o bezbednoj vožnji motociklista je bio podsetnik za iskusne vozače i dobra prilika da se mladi informišu kako da sigurno voze.