Naslovna Društvo Bez zainteresovanih za javnu raspavu o budžetu za 2022. u Negotinu

Bez zainteresovanih za javnu raspavu o budžetu za 2022. u Negotinu

572
0

Javnoj prezentaciji nacrta budžeta opštine Negotin za 2022. godinu danas u skupštinskoj sali nije prisustvovao niko, niti je do današnjeg dana stigla bilo kakva sugestija, primedba ili predlog građana ili zainteresovanih organizacija, udruženja, korisnika budžeta…

Opštinska kasa u narednoj godini trebalo bi da bude „teška“ oko 1,3 milijardi dinara. Kako su ta sredstva raspoređena, šta će se od kapitalnih investicija raditi, kako će se ove pare trošiti i kako će se budžet puniti bila je prilika zainteresovanima da iz prve ruke saznaju na javnoj prezentaciji ove odluke koja je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i predmet javne rasprave.

Kako saznajemo u Odeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju do danas nije stigao ni jedan predlog, sugestija ili eventualna primedba za nacrt ove odluke. Zainteresovanih za javnu prezentaciju danas u skupštinskoj sali, takođe, nije bilo. U Odeljenju za poslove finansija ističu da još uvek ima vremena da se građani uključe i daju svoje predloge, budući da javna rasprava o nacrtu budžeta traje do 15. novembra.

Nacrt odluke o budžetu za 2022. predviđa, između ostalih da izvorni prihodi budžeta iznose 413.861.000 dinara, od kojih po osnovu poreza na imovinu 285.000.000, da ustupljeni prihodi budu utvrđeni na 419.475.000 dinara, od čega se od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u budžet sliva 31.309.595 dinara, dok su projektovana transferirana sredstva utvrđena na 15.850.000 dinara.

Nacrtom ove odluke predviđene su brojne programske aktivnosti u 2022. od kojih su pojedine uvećane u odnosu na ovogodišnju opštinsku kasu. Agrarni budžet u 2022. iznosiće 76.857.000 dinara, od kojih je 17,5 miliona namenjeno za subencije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i udruženjima, 2,5 miliona protivgradnoj zaštiti, dok će nastavak komasacije u selima: Rajac, Smedovac, Rečka, Čubra, Veljkovo, Mokranje, Rogljevo i Tamnič iz opštinske kase biti finansiran sa 24.073.000, a iz republičke sa 30.157.000 dinara.

Povećana su za dva miliona i izdvajanja za razvoj sporta i omladine, stavke koja se odnosi na finansiranje programa i aktivnosti sportskih klubova, ali i održavanje sportskih objekata, sportsko rekreativne manifestacije, predškolski i školski sport i za koje je predviđeno ukupno 38 miliona dinara.

Uz brojne planirane aktivnosti u oblasti investicionih ulaganja izdvojena su i sredstva u visini od tri miliona za izradu projekta novog vatrogasnog doma, isto toliko i za stipendije za učenike i studente, 19 miliona za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, osam miliona za energetsku efikasnost, a toliko i za jednokratnu pomoć za novorođeno dete, vantelesnu oplodnu, prvu bebu, besplatne užine i vrtić za treće i svako naredno dete i za decu iz socijalno ugroženih porodica.

Konačnu odluku o budžetu za 2022. doneće odbornici Skupštine opštine na jednoj od prvih narednih sednica, nakon konstitutivne koja je zakazana za 17. novembar.