Naslovna Društvo COVID-19 Bez Petrovdanskog vašara ovog leta u Negotinu

Bez Petrovdanskog vašara ovog leta u Negotinu

5217
0

Petrovdanski vašar u Negotinu, jednako čuven kao i šabački, ovog leta, ipak, neće biti održan, saznajemo u Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“.

Čuveno negotinsko vašarište ovog Petrovdana neće, kao i obično, ugostiti i prodavce i preprodavce, zakupce brojnih vašarskih tezgi, ali ni znatiželjnike koji će se šetati vašarskim uskim uličicama, kupovati jeftinije nego inače, voditi decu na ringišpile ili u luna park.

Pandemija virusa korona prekinula je održavanje vašara, za koji se veruje da je postojao i pre 1839. godine, kada je donet Zakon o panađurima.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, saznajemo u negotinskom Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“, nije dao preporuku da se ova manifestacija održi.

U skladu sa instrukcijama Ministarstva zdravlja trenutno okupljanja na javnim mestima na otvorenom prostoru jesu dozvoljena, s tim da rastojanje između prisutnih iznosi najmanje jedan metar, ali se kao problem javlja kontrola broja ljudi, budući da prostor negotinskog vašarišta nije ograđen.

Vašar u Negotinu, uz šabački i požarevački spada u najveće pa okuplja trgovce iz cele Srbije, koji zbog velikog broja posetilaca, a za tri dana ih bude i preko 20.000, rado dolaze u Negotin.

Iako vašar donosi dobru zaradu, prema procenama i do tri miliona dinara, JKP “Badnjevo” ga neće organizovati, a novac koji je na ime licitacije tezgi delom prikupljen, biće vraćen zakupcima.

Novi termin vašara nije određen, ali se očekuje da će Negotinci u čarima panađura uživati na Malogospojinskom vašaru u septembru, ukoliko epidemiološka situacija bude bolja nego sadašnja.