Naslovna Ekonomija Bespovratna sredstva za primarnu stočnu proizvodnju

Bespovratna sredstva za primarnu stočnu proizvodnju

602
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2022. godini.

Ilustracija; pixabay.com

Investicije se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje u oblasti proizvodnje mleka, mesa, pčelarstva i akvakulture, a za bespovratna sredstva mogu da apliciraju fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici i privredna društva.

“Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvode nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. Projekat pruža mogućnost korisnicima dobijanja bespovratnih sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije, sa pripadajućim porezima, 40% kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama,  uz svega 10% sopstvenog učešća”, navodi se u javnom pozivu.

Minimalni iznos bespovratnih sredstava je od 10.000 do 25.000 evra, a ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi od 20.000 do 50.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Rok za podnošenje prijava je do 23. februara.