Naslovna Ekonomija Besplatna kontrola higijenske ispravnosti malina u Borskom okrugu

Besplatna kontrola higijenske ispravnosti malina u Borskom okrugu

275
0

Kako je sezona berbe kupina i malina počela, Ministarstvo  poljoprivrede i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije, među kojima i PSSS Negotin, sprovode brojne aktivnosti u okviru savetodavnog modula „Primena dobre higijenske prakse u proizvodnji maline“.

Savetodavci Poljoprivredne i stručne službe (PSSS) Negotin vršiće besplatnu kontrolu higijenske ispravnosti plodova maline u uzorkovanim poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji Borskog okruga. Malina će mikrobiološki biti analizirana na Ešerihiju koli, Salmonelu sp. i norovirus.

„Ovo će pomoći proizvođačima da imaju tačan uvid u zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda, a ako se negde javi problem savetodavci će zajedno sa proizvođačima nastojati da utvrde izvor kontaminacije i fazu proizvodnje u kojoj se javila, kako bi se isti eleminisao u narednom periodu i proizvođači imali zdravstveno ispravne plodove“,  kaže Dejan Stefanović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Negotin.

Cilj ove akcije je, pre svega, da se edukacijom poljoprivrednika unapredi proizvodnja malina, ali da se proizvođači upoznaju sa kritičnim tačkama u proizvodnji i načinima sprečavanja kontaminacije plodova.

„Plodovi kupine i maline mogu biti kontaminirani i izazvati bolest kod onih koji je konzumiraju, u slučajevima loše higijenske prakse u proizvodnji i berbi kupine i maline. Plodovi mogu biti zaraženi bakterijama kao što su Escherichia coli, Salmonela, ali i gljivicama, mikotoksinima i virusima , kao što su Norovirus i Hepatitis A.  Virusi ne izazivaju propadanje hrane i ne menjaju njen miris i ukus, a zamrzavanje ili hlađenje ih ne uništava već „čuva“. Oni mogu da prežive na voću duži vremenski period i teško ih je ukloniti pranjem“, ističe Stefanović.

Sve ove aktivnosti sprovode se u okviru savetodavnog modula „Primena dobre higijenske prakse u proizvodnji maline“, Ministarstva  poljoprivrede i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.