Naslovna Društvo Besplatan izlet u Vratnu 15. avgusta

Besplatan izlet u Vratnu 15. avgusta

725
0

U okviru ovogodišnje manifestacije „Negotinsko leto“ Turistička organizacija opštine Negotin ove nedelje, 15. avgusta priprema izlet u Vratnu. Programom je planiran obilazak prve i druge kapije – Male i Velike prerasti, vidikovaca, kao i poseta Manastiru Vratna. Organizovan je besplatan autobuski prevoz sa polaskom u 10 sati ispred Pedagoške akademije.

Ceo kompleks Vratne, selo, manastir, kapije, okružen je rekama i šumama i predstavlja jednu od najzanimljivijih turističkih destinacija Negotinske krajine na svega tridesetak kilometara od Negotina.

Nad rekom Vratnom, na dužini od tri kilometra, nalaze se tri kamena mosta koje je isklesala priroda. Osim što predstavljaju geomorfološki fenomen, prerasti u kanjonu Vratne su stavljene pod zaštitu još 1957. godine, a od pre sedam godina, Uredbom Vlade Republike Srbije proglašene su zaštićenim područjem prve kategorije, od nacionalnog, odnosno, izuzetnog značaja, kao spomenik prirode “Prerasti u kanjonu Vratne”.

Pod zaštitu su stavljene zbog očuvanja specifične šumske vegetacije, kao i izuzetne raznovrsnosti faune.

Prva kapija tj. Mala prerast udaljena je oko 200 metara od manastira i dugačka je 15 metara, širine 30, sa visinom otvora od 34 metra (što je čini višom od Velike perasti) i dubinom svoda od 10 metara.

Najviše fotografisana je Velika prerast ili druga Vratnjanska kapija koja ima dužinu od 45 metara, širinu 23, visinu 26, a ono što joj daje monumentalnost je dubina svoda od 30 metara.

Zainteresovani posetioci će u nedelju, u pratnji licenciranog turističkog vodiča, posetiti prve dve kapije.

Inače, treća kapija, odnosno Suva prerast je najmanje pristupačna i mlađa je od prve dve. Ima dužinu od 34 metra, širinu 15, visinu 20 i dubinu svoda od 10 metara. Najizazovnija je istraživačima, a u njenoj blizini otkrivene su tri do sada neistražene pećine koje su izazov za speleologe.

Detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje, ali je utvrđeno da je pećina najbliža trećoj kapiji dugačka oko 400 metara. Druga je nešto kraća ali atraktivnija jer u sebi skriva malo jezero neobične lepote, dok je treća izuzetno velika i komplikovana, isprepletana brojnim hodnicima i tunelima.

Programom izleta planirana je poseta Manastiru Vratna koji je smešten pored istoimene planinske rečice. Osim sa istočne strane, okružen je visokim stenama koje zaklanjaju pogled na manastir a ime je dobio po čuvenim Vratnjanskim kapijama – kamenim vratima. Prve dve kapije, Veliki i Mali prerast, nalaze se na trista metara od manastira, dok se treća, Suvi prerast, nalazi na dva sata hoda uzvodno uz reku.

„Sa sigurnošću se može reći da je manastir postojao krajem 14. veka. Кao osnivač, pominje se u predanju Sveti Nikodim Tismanski – Nikodim Grčić, rođak i duhovnik Svetog kneza Lazara. Zamonašio se na Svetoj Gori, a potom je boravio neko vreme u Кrajini, gde je osnovao manastire Vratna i Manastirica“, stoji na  zvaničnoj internet stranici Eparhije timočke.

Nikodimu se pripisuje, pored manastira Vratna, podizanje i crkvice zvane Ćelija tj. Isposnica Svetog Nikodima. Ozidana je od tesanog kamena i pečenih opeka, dugačka je četiri, a široka tri metra. Sačuvana je samo severna polovina isposnice koja se nalazi uzvodno iznad manastira, u steni, ispod jedne prirodne kamenite nadstrešnice i veoma je nepristupačna.

U svojoj dugoj istoriji manastirski kompleks je više puta paljen i pustošen i nije sačuvan u svojoj prvobitnoj lepoti i veličini. Crkva u manastiru Vratna posvećena je Vaznesenju Gospodnjem.

Izuzetna svetinja manastira je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Carice sa malim Hristom, Vratnjanska Majka Božja, koja se nalazi na raskošnom tronu na sredini severnog zida.

Nema podataka kako je dospela u manastir, ali se zna da je to rad grčkih zografa sa kraja 17. ili početka 18. veka. Postoje brojna svedočanstva da se pred ovom ikonom dešavaju isceljenja i bivaju uslišene molitve onima koji Presvetoj Bogorodici prilaze s verom i ljubavlju.

Foto: Muzej Krajine

Inače, do kraja manifestacije „Negotinsko leto” Turistička organizacija prirediće još i izlet do prerasti Zamne, 22. avgusta.

Munule nedelje, u saradnji sa Muzejom Кrajine, TOON je organizovala obilazak arheološkog nalazišta “Vrelo” u Šarkamenu. Domaćin na lokalitetu bio je muzejski čuvar Bojan Milutinović, koji je zainteresovanu grupu proveo kroz kompleks pričajući priču o “Vrelu” i impresivnom arheološkom nalazu, setu zlatnog carskog nakita.