Naslovna Društvo Bazar zdravlja okupio veliki broj Negotinaca

Bazar zdravlja okupio veliki broj Negotinaca

1030
0

Prvi Bazar zdravlja u Negotinu okupio je danas na gradskom trgu veliki broj naših sugrađana koji su kontrolisali svoje zdravlje i dobili korisne savete kako da ga sačuvaju.

Briga o zdravlju je najvažniji zadatak svakog pojedinca ali i države koja želi da ima zdravu populaciju i koja novac neće ulagati u lečenje već u prevenciju bolesti.

Prvi Bazar zdravlja, koji je danas na gradskom trgu organizovan u okviru manifestacije “Negotinsko leto”, okupio je stručnjake iz oblasti farmacije i zdravog načina života upravo sa zadatkom da sem kontrole njihovog zdravstvenog stanja, našim sugrađanima stručnjaci daju i korisne savete kako da godine  dodaju životu. Inicijativa za otvaranje Bazara zdravlja potekla je od naše sugrađanke Olivere Marjanović.

„Ja sam po profesiji zdravstveni radnik. Moja porodica je bila na početku zdravstvenog problama, a tiče se telesne težine mog mlađeg sina. On je postigao uspeh savetovanjem sa nutricionistom Milkom Raičević i skinuo je  24 kilograma za šest meseci. To je bio moj motiv da pokrenem Bazar zdravlja i na jednom mestu mojim Negotincima pružim priliku da prekontrolišu svoje zdravlje i dobiju korisne savete kako da ga sačuvaju“, kaže za NG Portal Olivera Marjanović koja je, veli, zadovoljna odzivom Negotinaca  na prvom Bazaru zdravlja koji su pokazali odgovornost prema sebi.

Danas su  naši sugrađani  bili u prilici da provere glikemiju, krvni pritisak, vitaminsko – mineralni status. Finansijski su  Bazar zdravlja podržale apoteke Dr Maks pa je sugrađanima pružena i prilika da u jednoj od farmaceutskih ustanova prekontrolišu gustinu kostiju.

Veliku pažnju privukla je kontrola telesne težine i mišićne mase na posebnim vagama, a sa pažnjom su posetioci Bazara zdravlja saslušali savete Milke Raičević, nutricioniste i osnivača Udruženja „Svi na vagu“.

„Mi smo udruženje, osnovano 2017. godine, koje je apliciralo za Ginisa kao organizacija koja motiviše ljude da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje. Nakon današnje akcije i Negotinci će naći svoje mesto u ovoj knjizi. Ono što je najbitnije je odgovornost za telesnu težinu jer je ona kriva za sve bolesti, kancer, dijabet, srčana i oboljenja  kosti i mišića. U najvećem riziku su ljudi koji ne izlaze iz kuće i koje mi i ne viđamo“, ističe Milka Raičević koja je svojim savetima podstakla mnoge ljude da povedu računa o svoj ishrani, obrocima, kretanju.

„Danas zahvaljujući specijalnim vagama merimo viscelarnu mast koja se ne vidi a koja nam pokazuje da postoji mogućnost da obolite od dijabetesa a uz genetiku pacijenta tačno ću znati koliko ste vi dobro ili zlo sebi uradili pa ste mnogo brže oboleli. Takođe ova vaga tačno zna koliko vama treba kalorija. Ako najmanje treba da unesete 1.300 kalorija znači da vam je toliko potrebno da biste funkcionisali. Sve je u dogovoru sa vašim nutricionistom. Svi koji izgube kilograme na svoju ruku na brzaka ti će, na žalost, kada se vrate normalnoj ishrani, dobiti tri do pet kilograma više. Svi hoćemo da doživimo stotu a da budemo zdravi“, upozorava nutricionista Milka Raičević.

Partner u današnjoj kontroli zdravstvenog stanja naših sugrađana bio je i negotinski Zdravstveni centar a ekipa ove ustanove kontrolisala je Negotincima glikemijski status i krvni pritisak.

Na tezgama prvog Bazara zdravlja našli su se i proizvodi lokalnih proizvođača hrane, kao i proizvodi Manastira Vratna, melemi, med, hidrolati i etirično ulje lavande.