Danas počinje praznovanje Božića. Badnji dan, koji se slavi u krugu porodice i prijatelja uz posnu trpezu, najavljuje praznik rođenja sina Božijeg, Isusa Hrista.
Danas na Badnji dan završava se Božićni post a počinje božićno prazovanje. U ranim jutarnjim satima domaćini su isekli mladicu hrasta koja se uveče unosi u dom.
Badnji dan je naziv dobio po sečenoj grani hrasta, badnjaku, kod Slovena svetom drvetu. Po badnjak idu muškarci iz porodice. Domaćin se okrene prema istoku, tri puta prekrsti i sekirom u tri snažna udarca iseče mlad cer ili hrast. Posečeni badnjak se celiva, premaže medom a zatim unosi u kuću i pali.
Sa badnjakom u kuću se unosi slama koja se posipa po celoj kući i ispod postavljene trpeze. Na današnji dan se, po verovanju, ništa ne iznosi iz kuće.
Večera za Badnje veče mora biti posna, uz prebranac, kiseli kupus, turšiju, suve smokve i šljive, bademe, orahe, lešnike…
Narodno verovanje kaže da na Badnje veče treba da praštamo i da se mirimo i vratimo sve ono što smo u prethodnoj godini pozajmili i tako dočekamo jedan od najvećih praznika, Božić.