Naslovna Društvo Badnje veče u Negotinu: Nalaganje Badnjaka u porti sabornog hrama Svete Trojice

Badnje veče u Negotinu: Nalaganje Badnjaka u porti sabornog hrama Svete Trojice

1495
0

Svečano, u duhu pravoslavlja, i u Negotinu se proslavlja Badnje veče i priprema za najradosniji praznik – Božić.

U porti Crkve Svete Trojice u Negotinu i ove su  godine tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, prethodno osveštani tokom službe koju su služili sveštenici negotinske Crkvene opštine: protonamesnik Marko Pajčin, starešina hrama, protonamesnik Marjan Kerčulj, jereji Marko Jokanović i Saša Sredojević i protojerej – stavrofor Ranko Jović.

Paljenju badnjaka, ali pre toga i litiji oko Crkve Svete Trojice, prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta mališana. Ovom svečanom činu prisustvovao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Po tradicije je u porti hrama lomljena česnica. I ovoga puta u njoj se našao zlatnik, dar porodične kompanije “Tekijanka” Živojina Bolbotinovića,  ali se i ove Badnje večeri, kao i prošle nije javio srećni dobitnik ovog simbola zdravlja i sreće.

Uz kuvanu rakiju i mekike, vernici su svoj osveštani badnjak uneli potom i svoje domove i proslavu ovog velikog i značajnog praznika proslavili porodičnom posnom večerom.

U Hramu Roždestva Presvete Bogorodice, staroj negotinskoj, Hajduk Veljkovoj crkvi, večeras će biti služena ponoćna božićna liturgija, dok će svečanu božićnu liturgiju sutra od 8 sati i 30 minuta služiti sveštenici negotinskog arhijerejskog namesništva.