Naslovna Društvo “Badem” i učenici OŠ “Pavle Ilić Veljko” čistili obalu Dunava u Prahovu...

“Badem” i učenici OŠ “Pavle Ilić Veljko” čistili obalu Dunava u Prahovu i Radujevcu

843
0

Ekološko udruženje “Badem”  u saradnji sa kolektivnom i učenicima Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu i njenom područnom odeljenju u Radujevcu organizovalo je danas akciju čišćenja priobalja u neposrednoj blizini škole.

Akcija čišćenja obale Dunava u Prahovu i Radujevcu organizovana je povodom 31. oktobra, Međunarodnog dana Crnog mora u koje se uliva najveća evropska reka.

Učenici i nastavnici ove škole očistili su od nagomilanog smeća samu obalu u neposrednoj blizini svoje vaspitno obrazovne ustanove, ali i prilazni put i širu okolinu.

Učenici OŠ „Pavle Ilić Veljko“ u Prahovu

Cilj ove akcije bio je da ukaže na značaj koju životna okolina, ali i sama reka ima na stanovnike jednog naselja, ali i da upozori meštane i sve one koji dolaze na obale Dunava da ne zagađuju ni reku, ni prirodu.

“Prelep dan, uspešna akcija koju smo namenili Dunavu da teče slobodno bez smeća i da obeležimo 31. oktobar Dan Crnog mora, zajedno sa učenicima OŠ „Pavle Ilić Veljko“ iz Prahova, njihovim nastavnicima i direktorkom škole Ivankom Vojinović. Nastojimo da terenskim radom, ovakvim akcijama, ali i radionicama, organizovanjem izleta podignemo ekološku svest prvo kod najmlađih, a zatim i kod ostalih meštana i građana i na taj način razvijemo ljubav prema prirodi“, kaže mr Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja „Badem“.

Učenici OŠ „Pavle Ilić Veljko“, pordučnog odeljenja u Radujevcu

Ova ekološka akcija organizovana je u okviru realizacije projekta koji iz oblasti zaštite prirode, ekološke mreže i zaštićenih područja realizuje Ekološko udruženje „Badem“ iz Negotina, sa partnerima, među kojima je i OŠ „Pavle Ilić Veljko“.

Projekat  na temu „Tunelska pećina Zamna“ koji obuhvata i biodiverzitet Dunava, ali i ugrožene jesetarske vrste u prahovskom i radujevačkom sektoru Dunava, podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

“Mi sa ovom školom pripremamo i druge aktivnosti, edukativne i likovne radionice, a u saradnji sa Kompanijom “Eliksir” Prahovo doniraćemo im i presu za limenke i presu za plastične flaše kako bi učenici i neposrednim radom mogli da saznaju sve o procesu reciklaže otpadnog materijala, razvili preduzetnički duh, a neposrednim aktivnosti na reciklaži i svest o novcu kao sredstvu za nabavku učila na primer”, dodaje Danilo Petrović.

U današnju akciju uključila se i mesna zajednica Prahovo koja je organizovala prevoz sakupljenog i sortiranog otpada do glavne deponije.


Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Tunelska pećina Zamna” koju sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.