Naslovna Društvo „Badem“ i Negotinci vraćaju sjaj izletištu Badnjevo

„Badem“ i Negotinci vraćaju sjaj izletištu Badnjevo [Foto]

957
0

U organizaciji Ekološkog udruženja “Badem” u nedelju, 23. maja organizovana je akcija čišćenja izletišta Badnjevo, koja je okupila brojne građane, članove Udruženja “Duga” i decu iz Škole mentalne aritmetike “Malac Genijalac”.

Piše: Aleksandra Đurković, učenica Tehničke škole

Ekološko udruženje “Badem”, nakon što je sa uspehom uredilo okolinu i samu Vančinu česmu, u nedelju je okupilo brojne Negotince sa ciljem da se očisti centar našeg najpoznatijeg izletišta Badnjevo. Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja “Badem” predstavio nam je organizaciju i upoznao nas je sa daljim ciljevima.

“Prošle godine smo dobili jedan značajan projekat od Ministarstva zaštite životne sredine, ove godine već smo u fazi da privodimo kraju ponovo taj projekat kod ministarstva. Konkurisali smo kao nevladina organizacija i kod lokalne samouprave. I tu ne stajemo, mi radimo, pravimo projekte, konkurišemo“.

Koji su Vam trenutni ciljevi i koje ste akcije do sada realizovali?

„Nama je najveći cilj što se i danas pokazalo na terenu, edukacija mladih. Vidimo da je danas veliki broj pošto smo mi apelovali na roditelje da dovedu svoju decu koja mogu da budu samo posmatrači ali i da nauče da vole svoju životnu sredinu i da čiste, i naravno da vide naše greške koje smo činili sa ovakvim nemarom. Organizovali smo čišćenje Vančine česme, ofarbali smo česmu, ogradu, a imamo u planu još neke akcije. Drugo što je isto mnogo bitno jeste mi da želimo da upoznamo i našu lepu Srbiju tako da smo u subotu organizovali jednodnevni izlet do Belog Izvorca, to je isto jedan prelep zaštićeni predeo, pod zaštitom Republike Srbije, a planiramo i da organizujemo jedan izlet do Đerdapske klisure.“

Da li su Negotinci zainteresovani za ovakve akcije?

„U početku smo bili skeptični da će da se pridruže, međutim prvi poziv za Vančinu česmu je dao fenomenalne rezultate i prezadovoljan sam, a ova akcija pokazala je da Negotinci stvarno vole svoj grad, da vole svoj Negotin, da vole čistu životnu sredinu, da vole Badnjevo kao vazdušnu banju. Možda je neko falio da bude ovako nametljiv, neko ko će da ih pokrene i mislim da smo uspeli. Ja sam prezadovoljan akcijom.“

Da li ekološka svest i u kojoj meri prisutna kod naših sugrađana?

„Ekološka svest mislim da zavisi od mnogih faktora. Prvo koliko ljudi izlaze u prirodu, to je jako bitno, jer kad čovek izađe u prirodu on sam vidi i svoje greške. Ekološka svest može veoma lako da se podigne na neki nivo jer su građani svesni, a ono što nedostaje Negotinu je takozvani građanski aktivizam. Mi smo danas videli, odnosno ovih dana videli smo koliko je građanski aktivizam u Srbiji značajan za pokretanje mnogih akcija koje se bave zaštitom životne sredine.“

Da li ste zadovoljni kako deca reaguju na Vaše akcije?

„Jesam. Prezadovoljan sam i ono što mene ovako ispunjava kao čoveka koji je ceo radni vek proveo sa decom, jeste da su od prisutnih njih 99 odsto moji učenici i ja tu vidim da sam uspeo kao čovek koji je radio u prosveti, da sam delić svog znanja i svog iskustva preneo na moje učenike da oni vole prirodu i da se bore za zaštitu životne sredine. Takođe, danas su na ovoj akciji i deca sa smetnjama u razvoju iz organizacije „Duga“ i pored njih tu su i njihovi roditelji tako da sam prezadovoljan i njihovim učešćem u ovoj akciji i nadam se da ćemo na sledećoj akciji koja bude da probudimo svest i ostalih građana. Malo ćemo da promovišemo preko NG Portala koji je medijski sponzor Ekološkog udruženja „Badem“ jer prati sve naše aktivnosti i preko drugih medija promovisaćemo sve naše aktivnosti tako da ćemo više da omasovimo ove akcije, nadam se“, kaže Danilo Petrović predsednik Ekološkog udruženja „Badem“.


Ovaj tekst je deo projekta „Ne laži me čoveče“ koji realizuju Bor 030 i NG Portal. Projekat je podržan u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.