Naslovna Kultura Crnogorska umetnica Nataša Božović izlaže u Negotinu svoju autobiografiju na slikama

Crnogorska umetnica Nataša Božović izlaže u Negotinu svoju autobiografiju na slikama

407
0

U galeriji Doma kulture otvorena je izložba slika Nataše Božović, samouke slikarke iz Bijelog Polja.

Nataša Božović je publiku povela ovom izložbom na jedno sentimentalno putovanje po mestima kojio su, sasvim sigurno obeležili njeno stvaralaštvo i njen život.

„Moje slike su pretežno moja autobiografija. Gde sam se nalazila, tu sam pisala. Svaka slika ima svoju priču, srećnu, tužnu, svoju poetiku“, kaže ova umetnica, koja se nedavno predstavila i ljubiteljima slikarstva u Zaječaru.

Božovićeva navodi da joj je posebno drago što izlaže u gradu umetnosti i gradu Stevana Mokranjca, za koji je, inače, vezana i rodbinskim i prijateljskim vezama. Otud na nekim od slika i motivi iz ovih krajeva, poput Pivnica koje su je očarale i koje su je inspirisale – starinom.

„Moji su motivi pretežno iz Crne Gore. Ima dosta motiva iz Grčke, pošto sam imala puno prilika da putujem po Grčkoj, Norveškoj. Jako se prijatno osećam u Negotinu. Volim ovaj grad kao da je moj“, dodaje slikarka.

Nataša Božović izložila je u galeriji Doma kulture slike srednjeg i malog formata, rađene tehnokom ulja na platnu. Izložbu su otvorili Jovanka Stanojević, vršilac dužnosti direktora Doma kulture i mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa ove ustanove.

„U pitanju je figurativno slikarstvo, inspiracija je tražena na mnogo mesta. Mogu da kažem da su slike u sadržajnom smislu različite i da ono što povezuje sve ove komade je taj tretman u njenom radu, jer voli da puni sliku materijalom što je dobro, a vrlo često se na njenim slikama vidi to provejavanje, isijavanje prethodno nanešenih slojeva, što je vrlo zanimljivo“,  ističe mr Milan Radosavljević.