Naslovna Kultura Arno Gujon među Negotincima: Naći ćemo način da i pored zabrane ulaska...

Arno Gujon među Negotincima: Naći ćemo način da i pored zabrane ulaska na KiM pomažemo Srbima

270
0

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Dositej Novaković” održana je tribina “Svedočenje istine” i promovisana knjiga Arno Gujona “Svi moji putevi vode u Srbiju”.

Arno Gujon, francuski humanitarac, osnivač i direktor humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ koja već 14 godina pomaže Srbima na Kosmetu ponovio je sinoć u Negotinu da je odluka kosovskih vlasti da mu zabrane ulazak na KiM „nerazumna, diskriminatorska i nepravedna“ .

„Od 10. septembra kada sam pokušao da uđem na Kosovo i da otvorim farmu za tov živine koju smo finansirali zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom, uručena mi je zabrana o ulasku na KiM bez obrazloženja, bez roka, na neodređeno vreme i to je zaista skandalozno, to je nešto što je neverovatno. Ne samo da su kršena moja prava, moja sloboda kretanja, već je to i veliki udar na našu organizaciju i veliki udar na Srbe na KiM i na sve žitelje enklava kojima pomažemo već 14 godina”, kaže za NG portal Arno Gujon.

On navodi da će humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” nastaviti svoje delovanje i pored toga što je onemogućena da direktno bude sa Srbima kojima je na Kosovu i Metohiji pomoć i te kako potrebna.

“Zaista je od tada teško, radio punom parom, kucamo na sva vrata kako bismo ukinuli tu zabranu i nadam se i verujem da ćemo uspeti. Bilo kako bilo naša pomoć ne jenjava, samo moramo da reorganizujemo način kako funkcionišemo, ali svakako da nećemo napustiti Srbe na KiM jer zapravo ono što smo doživeli na administrativnoj liniji, to je ono što Srbi na KiM doživljavaju već 19 godina. Ako su oni uspeli da prebrode sve te probleme i prepreke, onda možemo i mi“, dodaje Arno Gujon.

Gujon je u okviru tribine „Svedočenje istine“ govorio o svojim susretima sa ljudima u južnoj srpskoj pokrajini i o nastojanjima da im pomogne da u svojim sredinama žive životom dostojnim ljudi. Njegova humanitarna organizacija sa 12.000 francuskih dobrotvora distribuirala je do sada pomoć vrednu 3,5 miliona evra u 43 konvoja od Pariza do Gračanice i do svih srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

Na tribini je promovisan i Gujonov rukopis “Svi moji putevi vode u Srbiju”, čije se šesto, dopunjeno izdanje očekuje za predstojeći Sajam knjiga u Beogradu.

 “Shvatio sam da svi moji putevi vode u Srbiju kada sam odlučio da dođem da živim u Srbiji. To je bilo nešto sasvim prirodno, sve je išlo postepeno. Od 2004. do danas ja sam se iz godine u godinu zbližavao  Srbima, Srbiji, srpskoj kulturi, konačno naučio srpski jezik, upoznao jednu Srpkinju iz Francuske koja je sada moja žena i svi ti razlozi su me naveli da dođem da živim u Srbiju, među Srbima”, kaže Arno Gujon.