Naslovna Kultura Arheološko veče privuklo veliku pažnju Negotinaca

Arheološko veče privuklo veliku pažnju Negotinaca

639
0

Negotinska Krajina bogata ostacima rimskih utvrđenja inspiracija je ne samo stručne javnosti već i Negotinaca koji su sinoć sa pažnjom slušali priče o vladarima iz prošlosti koji su živeli na ovim prostorima.

Kratkim dokumentarnim filmovima autora Gordana Janjića muzejskog savetnika, arheologa Muzeja Krajine i izložbom pod nazivom „Eksperimentalna arheologija na Balkanu“ ispričana je još jednom priča o bogatom istorijskom nasleđu koje već 25 godina privlači pažnju domaće, ali i svetske javnosti.

Gordan Janjić, muzejski savetnik, arheolog Muzeja Krajine u Negotinu

Sinoć je publika u prostoru Muzeja Hajduk Veljka Petrovića, u okviru programa Negotinsko leto, bila u prilici da pogleda film „Granica Rimskog carstva od ušća Timoka do Kladova“ , kao i priču o poznatom arheološkom nalazištu „Vrelo“ Šarkamen.

Sama izložba „Eksperimentalna arheologija na Balkanu“ Srpskog arheološkog društva nastala je nakon održane Skupštine srpskog arheološkog društva.

dr Sofija Petković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu

„Ove godine je formirana tematska sesija na godišnjoj Skupštini srpskog arheološkog društva koja se zvala „Ekspeimentalna arheologija na Balkanu“, a ideja je bila da se vidi kakvo je sadašnje stanje i kakve su perspektive. Eksperimentalna metodologija je nešto što je neophodno i ona podrazumeva interdisciplinarna istraživanja koja daju potvrdu naših arheoloških interpretacija koje jesu postavljena na osnovu arheoloških ostataka, ali su teorijska. Ova sesija je imala karakter međunarodnog skupa i biće objavljen Zbornik radova referata. Ovo što vi večeras vidite je poster sesija, zapravo izložba radova ljudi koji su se bavili istraživanjem“, rekla je sinoć na otvaranju izložbe dr Sofija Petković sa Arheološkog instituta.

Arheološko veče priređeno u prostoru Muzeja Hajduk Veljka bila je prilika da se publika upozna i sa trenutnim arheološkim iskopavanjima  koja se vrše na lokalitetu „Vrelo“ Šarkemen .