Naslovna Kultura Arheološko nalazište „Vrelo“ u Šarkamenu ponovo oživelo

Arheološko nalazište „Vrelo“ u Šarkamenu ponovo oživelo

847
0

Nakon višemesečne pauze nastavljeni su  konzervatorsko-restauratorski radovi  na arheološkom nalazištu „Vrelo” u Šarkamenu na južnoj kuli zapadne kapije jednog od objekata utvrđenja.

Foto: Muzej Krajine

Nakon loših vremenskih uslova u decembru prošle godine konzervatorsko-restauratorski radovi  na arheološkom nalazištu “Vrelo” u Šarkamenu su prekinuti. Nastavak radova planiran je za početak proleća a završetak u aprilu.

Uvođenjem vanrednog stanja, zbog  pandemije izazvane korona virusom, radovi na južnoj kuli zapadne kapije  jednog od utvrđenja nastavljeni su tek 11. maja. Završetak radova u ovom projektu koji je počeo pre dve godine, očekuje se do 1. juna kaže za NG Portal  arheolog Gordan Janjić ističući izvanrednu vrednost i značaj očuvanja ovog retkog arheološkog nalazišta.

„Suština je da arheološka istraživanja prate konzervatorsko – restauratorske radove jer će time i biti ostvaren cilj Muzeja Krajine da na pravi način prezentuje svetski vrednu kulturnu baštinu, odnosno jednu od retkih carskih palata van Rima, a definitivno i jedini carski mauzolej van Rima sa setom carskog zlatnog nakita posvećenog carici majci. “Vrelo” Šarkamen, mauzolej i zlatni nalaz u njemu po kulturološkoj vrednosti jednak je Tutankamonovoj grobnici“, ističe Gordan Janjić, muzejski savetnik u Muzeju Krajine u Negotinu.

Sredstva za realizaciju ovog trogodišnjeg projekta obezbedilo je Ministarstvo kulture, a radove na konzervaciji i restauraciji izvodi Tasić Mitre d.o.o. pod stručnim nadzorom arhitekte Mileta Veljkovića, konzervatora savetnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i arheologa i muzejskog savetnika Muzeja Krajine Gordana Janjića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.