Naslovna Događaji Aplauzi za polaznike master klasa na završnim koncertima “Aerofonije”

Aplauzi za polaznike master klasa na završnim koncertima “Aerofonije”

183
0

Nakon petodnevne “Aerofonije” Udruženja „Trubači Srbije“ publika je bila u prilici da na dva koncerta čuje šta su to polaznici master klasa klas trubača i flautista naučili. Na ovogodišnjem master klasu obeleženo i 35 godina umetničkog rada profesora mr Mladena Đorđevića.

Polaznici „Aerofonije“, master klasa za flautu

Treći master klas duvačkih instrumenata u Negotinu okupio je ove godine 14 polaznika od najmlađeg, osnovnoškolskog pa do akademskog uzrasta.

I ove godine sa trubačima je radio Mladen Đorđević, profesor trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je Anđela Bratić, profesorka flaute na Akademiji umetnosti u Nišu, svoje znanje pružala mladim flautistkinjama. Upravo su one i bile u prilici da prve pokažu šta su nakon petodnevnog rada naučile.

Na večernjem koncertu su u ponedeljak 8. jula nastupile: Anastasija Frunzarelović, Anđela Ilić, Andrijana Marić, Anđela Popović, Valentina Dimitrijević uz klavirsku saradnju Katarine Čolaković.

Mr Mladen Đorđević sa bivšim studentima i Miljom Videnović

Povodom 35 godina karijere profesora Mladena Đorđevića u sali Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ održan je istoga dana u večernjim satima koncert na kome su nastupili njegovi nekadašnji studenti.

Publika je bila u prilici da uživa u interpretacijama Matije Rankovića, Petra Markovića, Davida Surdanovića i Anamarije Danilović Matejević, uz klavirsku saradnju Milje Videnović i Mihajla Miletića. Bila je to prilika da učenici i pubilka čuju i izvođenje profesora Mladena Đorđevića.

Polaznici „Aerofonije“, master klasa za trubu

Jedini master klas trube u Srbiji pokazao je u protekle tri godine da učenici vredno rade i stiči dragoceno znanje kojim će nadograditi svoje znanje i iskustvo.

Upravo su to polaznici pokazali na sinoćnjem, završnom koncertu trubača: Jovan Ćulibrk, Matija Gligorić, Milan Radojević, Sara Krasić, Miloš Seković, Strahinja Stojić i Dušan Jovanović.

Sara Krasić

Sara Krasić dolazi iz Arilja, učenik je prvog razreda Srednje muzičke škole u Čačku. Trubu svira već sedam godina i kaže da je ona bila veća od nje kada je prvi put uzela u ruke sa samo šest godina. Jedina je devojka na negotinskom master klasu a došla je, veli, zato što želi da se usavršava na ovom instrumentu.

„Nemam problem sa tim što sam jedina devojka na ovom master klasu niti što sam među retkima koja svira trubu. Mislim da to nije samo instrument za muškarce. Isto je bilo i kada sam počela da treniram fudbal. Nemam problem sa tim. Prvi put sam u Negotinu i mnogo mi se sviđa atmosfera u školi i van nje. Upoznala sam ljude koji se bave istim poslom kao i ja. Ovde imamo najbolje profesore koji rade sa nama i to čine nesebično. Profesor Mladen Đorđević se maksimalno posvećuje svakom đaku i meni to mnogo odgovara i zato sam i došla ovde. Dolaziću svakako i narednih godina tako da ćemo se viđati”.

Dušan Jovanović

Dušan Jovanović iz Zaječara, učenik je drugog razreda negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ u klasi Predraga Tasića i na sinoćnjem koncertu pobrao je aplauze publike, ali i svojih profesora koji nisu štedeli reči hvale za ovog izuzetnog mladića.

Master klas ne propušta od samog početka jer mu on donosi, kako sam kaže, veliko znanje i iskustvo za dalje napredovanje.

„Ovaj kurs donosi mnogo dobrih stvari. Ovde zaista može mnogo toga da se nauči. Profesor Malden Đorđević zaista odlično radi sa učenicima. Moji planovi su da prvo završim srednju muzičku školu u Negotinu zatim upišem akademiju i zato i da dolazim na ovaj master klas da bih bio u klasi profesora Đorđevića i upisao trubu. Privilegija je dobiti najboljeg profesora na ovakvom master klasu i težak je zadatak biti na njegovoj klasi ali verujem da to mogu. Jedna od zaslužnih osoba da master klas trube živi u Negotinu je Anamarija Danilović Matejević koja je učenicima motivacija i primer kako se uz veliki trud i rad može stići do uspeha. Nema puno takvih osoba kao što je naša Anamarija. Ona je jedna od retkih devojaka koja uopšte svira trubu i koja je završila Muzičku akademiju. Ona je svima uzor“, kaže Dušan Jovanović pred kojim je, slažu se profesori, lepa karijera.