Naslovna Kultura Aplauzi za “Bajku o pozorištu”

Aplauzi za “Bajku o pozorištu”

441
0

„Bajka o pozorištu“, po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Marka Misirače, igrana je u prepunoj sali negotinskog Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Glumačka ekipa, predvođena Tihomirom Stanićem u ulozi Daniela, sjajno je iznela britak i na trenutke gorak tekst Vladimira Đurđevića, začinjen humorom, “Bajku o pozorištu” Marka Misirače koja se na sceni Zvezdara Teatra ali i širom Srbije igra od 2014.

Ovu priču kroz živopisne dijaloge i emotivne trenutke doneo je nadahnuto Tihomir Stanić, koji se kao direktor pozorišta Daniel našao u središtu priče o sveopštoj krizi, stanju u kulturi i društvu, teškoćama da u opštoj besparici, pokušavajući da održi pozorište na nogama, ali pritom pritisnut i drugim životnim okolnostima, predstojećom ženidbom sina Denisa koga tumači Stefan Radonjić, lošim odnosima sa bivšom suprugom Marijom u interpretaciji Snežane Savić.

Tu je i njegov kolega i partner koga je maestralno odglumio Branislav Zeremski, ali i Iskra Brajović u ulozi Denisove devojke Anđele, političar u trenutku predizborne kampanje i šefica kabineta i životna saputnica Miodrag Krstović i Vesna Stanković kao Petar i Stana, Anđelini roditelji.

Valjano skrojen, i kako reče Tihomir Stanić precizno ispričan, ovaj komad realizovan je u vidno harmoničnoj saradnji svih aktera.

„Nisam bio odavno u Negotinu. Bio sam pre par godina na „Mokranjčevim danima“. Dug je put, al valjda će sad da naprave put pa ćemo stići brže. Svuda nas isto primaju. Igramo mi to 10 godina. Ponekad deluje kao da smo mi uveče improvizovali nešto što se pojavilo u dnevnim novinama, ali nismo, mi apsolutno ne improvizujemo. Dodali smo dve replike, zajedno smo se dogovorili, igramo svi jako precizno, niko ne dozvoljava sebi improvizaciju, iako je komedija u pitanju, dosta deluje to kao jedna travestija razuzdana,  ali igramo precizno i što je za dug vek jedne predstave i uvek jako važno da su svi glumci tu zadovoljni, da svi imaju  prostora, mesta za igru i da jedne druge poštujemo. Igramo partnerski i sa radošću, slažemo se kao ekipa i onda publika, nekad odmah od samog početka, nekad posle pola sata, od nekog trenutka se uključi i vi vidite da tu na svaku drugu repliku bude smeh, aplauz i ono što je najlepše u ovom desetogodišnjem iskustvu sa stotinu odigranih predstava vidite posle predstave ozarena lica zato što se i najbolnije teme koje se ovde spominju i kojih se dotičemo, one, čini se, lekovito deluju na publiku, pa i na nas same“, kaže Tihomir Stanić.

Na duhovit i satiričan način ovaj komad obrađuje važne društvene teme, uključujući i one vezane za kulturu. Predstava „Bajka o pozorištu“ pruža dobru priliku da se publika zabavi, ali i da se zamisli nad ozbiljnim temama koje su obrađene u predstavi.

“Toliko sam srećan jer u stvari, da vam kažem, ja sam Negotin naknadno do te mere zavoleo jer zahvaljujući Negotinu i gostovanju u Negotinu, pokojni Đuza, Ceca, Draga i ja smo igrali pre 20 godina ovde, pa u Kladovu i kad smo se vraćali, kad sam video taj deo ja sam potpuno bio fasciniran i da skratim priču, supruga i ja smo našli nešto prelepo u Tekiji tako da sam zahvaljujući Negotinu došao u komšiluk. Pre nekih desetak godina, na godišnjicu Hajduk Veljka, i ja sam tu učestvovao i bio presrećan jer smo zaista uradili nešto ozbiljno i svečano i divno, pa ovde stalno osećam neku lepotu. Sa ovom publikom, ovde, imam kontakt i kad sam čuo da gostujemo u Negotinu mnogo sam se obradovao. Videli ste reakcije, kako je divna ova publika negotinska, tu se vidi da je odnegovana publika i srećan sam zbog toga”, rekao nam je Miodrag Miki Krstović.

Iako je predstava fokusirana na temu pozorišta i kulture, njen širi društveni značaj se ogleda u kritičkoj poruci koju šalje u pogledu opšte situacije u zemlji.

Predstava “Bajka o pozorištu” je osvojila brojna priznanja pozorišne kritike i festivala, a publika u Negotinu je, kao i širom Srbije, toplo i srdačno pozdravila glumačku ekipu, nagradivši ih zasluženim aplauzom.