Naslovna Kultura “Antologija dečjih pesama” Jovana Adamova pred festivalskom publikom

“Antologija dečjih pesama” Jovana Adamova pred festivalskom publikom

476
0

Danas je u Mokranjčevoj rodnoj kući muzičkim sladokuscima predstavljena treća knjiga  Jovana Adamova koja čini „Antologiju dečjih pesama“.

Gostovanje Jovana Adamova u rodnom gradu rodonačelnika muzike koja čini identitet naše zemlje, Stevana Mokranjca, izazvalo je veliku pažnju, posebno posetilaca koji su odrasli uz emisiju “Muzički tobogan” i  postavili dobre temelje na kojima se lako gradi zdrav muzički ukus.

“Antologiju dečjih pesama” čine tri knjige: “Prvo školsko zvonce”, “Neka pesma leti” i “Čudesna je dečja mašta” koja je i promovisana danas publici „Mokranjčevih dana“.

Knjige su objavljene u izdanju Udruženja kompozitora Vojvodine i sadrže 300 pesama za decu. Jovan Adamov je stihove naših velikih pesnika: Dragana Lukića, Ljubivoja Ršumovića, Jovana Jovanovića Zmaja, Milovana Vitezovića, Mire Alečković kao i savremenih autora obojio najlepšim notama.

“Ove knjige su neka vrsta antologije srpske dečije poezije u savremenom muzičkom izrazu. One su namenjene deci da neguju muzički ukus i da neguju maternji jezik. Svedoci smo i u medijima da novinari voditelji nisu preterano pismeni, a ovo je zato i namenjeno novoj generaciji koja će zauzeti naša mesta i da prosto vratimo dečiju muziku u školske klupe”, kaže Jovan Adamov, kompozitor, dirigent, aranžer i producent, čija je promocija izazvala pažnju negotinskih muzičkih pedagoga, dece i generacije koja je vikende provodila uz omiljeni muzički program koji je do sada ostao neponovljiv televizijski format.

Jovan Adamov je podsetio goste festivala na svoje umetničke početke kasnih pedesetih godina i da su ga u svet dečje muzike odvele njegove ćerke, obe posvećene muzici.

Tako je Tamara Adamov Petijević, dirigentica istakla da je posebnost stvaralaštva njenog oca u jednostavnosti komponovanja i da su pesme u opsegu dečijih vokala. Pesme su komponovane tako da ih muzički pedagozi u osnovnim školama ali i predškolskim ustanovama mogu koristiti. a knjigu prati i CD sa kompozicijama.

Radost susretanja na festivalu nisu krili domaćini, ali ni gost Jovan Adamov koji je prvi put  u rodnom gradu velikog Mokrnjca.

“Kratko vreme sam ovde i prvi put, ali sam stekao utisak da Negotin ima dušu. Da nema dušu ne bi se u njemu rodio jedan Stevan Mokranjac i sa velikim poštovanjem i  govorim o organizatorima što su uvrstili promociju mojih knjiga. Biće promocija i u Beogradu i u Novom Sadu, ali je meni čast da sam krenuo baš tu, u Negotinu”, kaže Jovan Adamov koji je posetioce promocije „Antologije dečjih pesama“ vratio u detinjstvo dobrih nota.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.