Naslovna Društvo COVID-19 Antigenski testovi od ponedeljka i u Zdravstvenom centru Negotin

Antigenski testovi od ponedeljka i u Zdravstvenom centru Negotin

3638
0

Testiranje na prisustvo antigena SARS-CoV-2 od ponedeljka, 23. novembra počinje i u Zdravstvenom centru Negotin.

Foto: Nikolča Lazić

Kako je definisano najnovijim uputstvom za testiranje Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” testom na prisustvo antigena SARS-CoV-2, odnosno antigenskim testom biće testirani pacijenti pri prijemu u bolnicu, ali i svi oni koji imaju simptome virusa korona, a ne mogu da budu testirani PCR testovima u situaciji kada se svakodnevno beleži veliki broj novozaraženih.

Kao i kod PCR testa i antigenski se rade iz brisa nosnog dela, ali je za razliku od njega, rezultat gotov već kroz pola sata, a može se primeniti u prvih pet dana od pojave simptoma, što je veoma značajno kod otkrivanja asimptomatskih pacijenata koji doprinose širenju virusa.

Antigenski testovi se upotrebljavaju kao alternativa PCR kada je ili potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih. On se kao alternativni može koristiti i u toku epidemijskog talasa kod zaposlenih koji preuzimaju 14-dnevnu smenu u domovima za odrasle i starije i u ustanovama socijalne zaštite, ali i u ustanovama kolektivnog smeštaja.

Istovremeno, ovi testovi će se ubuduće koristiti i kod pacijenata koji odlaze na bolničko lečenje, pre prijema u zdravstvenu ustanovu, ali ne i kod onih koji idu na ambulantske preglede ili se primaju u dnevnu bolnicu.

Antigenski test se ne može raditi na lični zahtev, već samo po uputu lekara.

Po uputstvu “Batuta” ovaj test se, međutim, ne može koristiti kao uslov za prekid izolacije.

Test se sa velikom sigurnošću preporučuje u prvih pet dana od pojave simptoma, ali čak i negativan rezultat na ovom testu „ne isključuje infekciju“, pa je zato u određenim slučajevima potrebno testirati pacijenta i PCR testom. Ukoliko je ovaj test pozitivan, nije potrebno raditi i PCR.