Naslovna Društvo Anja Pavlović:  U “Air Serbia” su zaposlene tri žene piloti i nadam...

Anja Pavlović:  U “Air Serbia” su zaposlene tri žene piloti i nadam se da ću biti četvrta!

1789
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2021/2022. godine.

Titulu učenika generacije negotinska maturantkinja Anja Pavlović ponela je prvi put nakon završenog osmog razreda u Osnovnoj školi „Vera Radosavljević“. Ovogodišnjim priznanjem najboljeg đaka Negotinske gimnazije ova vredna mlada devojka potvrdila je svoju disciplinu u radu, motivaciju za uspehom i želju za napredovanjem.

„Nisam upisala srednju školu sa nadom da ću ponovo biti učenik generacije samo sam se nadala da ću održati odličan uspeh, ali na kraju je sve ispalo odlično. Očekivala sam još teže zadatke i izazove tako da sam zadovoljna. Nažalost, naše školovanje je obeležila korona, izolacije, karantini ali nas je to, ipak, još više zbližilo. Profesori su se pokazali kompetentnim da nam pomognu da radimo u takvom okruženju i sve nas je to zbližilo. Nažalost, upamtiću gimnazijske dane i po samo jednoj ekskurziji. Moje školovanje su definitivno obeležila takmičenja, tome sam se najviše posvetila. Ja volim da se takmičim jer sam ambiciozna ali se takmičim sama sa sobom, učim zbog znanja, a ne zbog ocena”, kaže Anja Pavlović, učenica generacije koja je svoje četvorogodišnje školovanje u gimnaziji provela na opštem smeru.

Anja nije imala lak zadatak da osvoji ponovo titulu učenika generacije s obzirom da su se za ovo prestižno zvanje borili i učenici prve generacije na IT smeru. Nju su za ovo laskavo priznanje opredelila takmičenja iz srpskog jezika i gramatike, kao i književne olimpijade. Svake godine je svoje znanje iz jezika ukrštala sa srednjoškolcima iz čitave Srbije na republičkim takmičenjima.

Ipak, opšti smer i ljubav prema maternjem jeziku ovu mladu Negotinku nisu odveli na pripreme za sticanje akademskog znanja na Filološkom fakultetu, već je njena odluka iznenadila ne samo profesore već i roditelja – Anjin izbor je Vazduhoplovna akademija.

„Sada spremam matematiku, fiziku i engleski za prijemni ispit. Smer koji sam izabrala je vazdušni saobraćaj – pilot. Ja sam od malena znala da želim da se bavim avijacijom, samo nisam bila sigurna kojim poslom. Prvo sam želela da budem kontrolor leta, ipak povećala sam svoje snove  i probaću da budem pilot. Lekarski pregled je prošao dobro, konkurencija je velika ali se nadam da ću se izboriti za svoje mesto.“

Ova mlada i ambiciozna devojka sem učenja i rada voli brzu vožnju, kilometre na drumu, ali i u vazduhu. Na zakazani razgovor došla je motorom i sa velikim zadovoljstvom nam je ispričala  porodičnu priču za koju su vezani upravo pređeni kilometri na točkovima.

„Ja sam rešila da sakupim sve dozvole. I tata i deda su autoprevoznici, voze kamione i pradeda se time bavio, pa sam i ja odlučila da budem neka vrsta fensi vozača, samo što ću ja leteti. Moram da priznam da su moji roditeji bili iznenađeni, jako, ali su me podržali u svemu i bilo im je drago zbog moje odluke. Moja najveća podrška je moj deda, on je odlučio da mi najviše pomogne i rešen je da ja u ovom mom podvigu uspem.“

Posao kojim će se baviti, kaže Anja, nosi velika odricanja. Porodica može da trpi, veli, a ono čega se potajno pribojava je da joj posao koji slovi za muški ne oduzme ženstvenost.

„Kada smo obilazili Vazduhoplovnu akademiju svi su nam rekli da nema razloga za brigu da sve može da se postigne sem što je posao negde u visinama. U “Air Serbia” su zaposlene samo tri žene piloti i ja se nadam da ću biti četvrta“, ponosno ističe maturantkinja koja sanja plavu uniformu i radni vek u vazduhu nad različitim zemljama i kontinetima.

Sa širokim osmehom Anja Pavlović govori o svojim planovima i željama koje će je odvesti van zavičaja svesna toga da mu se, izborom zanimanja neće vratiti. Sa setom u glasu sa nama deli uspomene koje će poneti iz rodnog mesta, ulica, Popovice, sela u kome sa porodicom provodi svaki vikend.

„Mnogo uspomena ću poneti odavde zbog roditelja, prijatelja, škole. Žao mi je što će me posao odvesti van mog Negotina jer sam ja neko ko stalno govori da treba da se vratimo svom gradu. Volim centar grada, volim ljude u njemu, volim to što se poznajemo. Volim maj i Majske svečanosti. Vratiću se ja svom gradu jer je to ljubav koja se nosi u srcu“, kaže Anja Pavlović, učenica generacije Negotinske gimnazije.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.