Naslovna Društvo Anamarija Danilović, stipendista „Yamahe“

Anamarija Danilović, stipendista „Yamahe“

1614
1

Negotinka Anamarija Danilović (21), studentkinja III godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dobitnik je stipendije “Yamaha muzičke fondacije Evrope” koja ove 2018/2019. godine podržava talentovane redovne studente muzike sa odseka trube, njih 46 u 33 zemlje.

Foto: privatna arhiva

Yamaha, jedan od najvećih proizvođača muzičkih instrumenata u svetu, ovu Fondaciju osnovala je pre više od pola veka sa ciljem da podstakne interesovanje za sviranje i uživanje u muzici među ljudima.

Reč je o neprofitnoj, dobrotvornoj organizaciji koja je od 1990. godine, kada je ustanovljena stipendija, pomogla više od hiljadu izvanrednih mladih muzičara. Yamahina stipendija u visini od 1000 evra pokriva jednu godinu studija i namenjena je umetničkom usavršavanju, a izbor studenata vrše eminentni stručnjaci iz sveta muzike.

Kandidati se biraju na osnovu njihove trenutne muzičke sposobnosti i prikazanog budućeg potencijala.

“Ne mogu reći da se nisam nadala jer sam mnogo radila i puno vežbala. Kako su i ostali takmičari bili izvanredni, zaista sam se trudila da dam svoj maksimum, a na žiriju je bilo da proceni ko je najviše zaslužio stipendiju. Veoma sam zahvalna svom profesoru Mladenu Đorđeviću i profesorki Radi Pećanac koja me je pratila na klaviru. Pobeda mi znači jer je potvrda mog rada i posvećenosti trubi kao instrumentu i svakako je podstrek da radim još više na sebi i više napredujem”, prve su reči Anamarije Danilović po saznanju da je odabrana za Yamahinog stipendistu.

Sa Sergejem Nakariakovim, jednim od najboljih trubača sveta; Foto: privatna arhiva

Anamarija Danilović rođena je u muzičkoj porodici. Otac Neša svira kontrabas i bas gitaru, deda Vlastimir gitaru, a danas najponosniji pradeda Jovan Danilović bio je jedan od viđenijih trubača Negotinske Krajine, dok je Anamarijin čukun-deda Dušan svirao klarinet.

U takvoj familiji njeno opredeljenje da se bavi muzikom nije bilo iznenađenje, ali izbor da to bude truba nekako nije išao sa njenom sitnom i krhkom građom. Međutim, njena kasnija tvrdnja kako je „za trubu važna tehnika sviranja, pravilno disanje i talenat a ne samo snaga“ pokazala se više nego tačnom.

Počela je da svira trubu u devetoj, podstaknuta filmom „Guča“ Dušana Milića. Uz talenat koji je nasledila u porodici i svo poštovanje prema narodnoj tradiciji, opredila se za klasičnu muziku.

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Mokranjčevom gradu u školi koja nosi ime slavnog kompozitora, najpre u klasi legendarnog trubača Mileta Paunovića, posle čije smrti je školovanje nastavila u klasi profesora Predraga Tasića.

Brojna priznanja među kojima je i zvanje Državnog prvaka u sviranju trube za 2015. godinu (koje joj je, iste godine, donelo i „Majsku povelju“ opštine Negotin), dve pobede na Republičkom takmičenju i brojne prve, druge i treće nagrade na međunarodnim takmičenjima “Davorin Jenko” i “Petar Konjović” (I nagrada i prošle godine) učvrstili su je u nameri da muzičko obrazovanje nastavi na Fakultetu muzičke umetosti u Beogradu.

U klasi redovnog profesora Mladena Đorđevića danas je na trećoj godini studija.

Dva puta je nagrađena od strane Ministarstva omladine i sporta i Fondacije za mlade talente.

Sarađuje sa brojnim orkestrima u Beogradu, među kojima su: Orkestar FMU u Beogradu, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, Beogradski simfoničari, Mladi simfoničari, Beogradski duvački orkestar, a stalni je član Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova, na mestu prve fliglhorne, instrumenta srodnom trubi.

1 KOMENTAR

  1. Sta reci, osim sve cestitke sa zeljom da i dalje svojim radom afirmise i sebe i svoj zavicaj. Bio sam u prilici da uzivam u jednom takmicenju u kome je ona ucestvovala. Mislim da je to bilo 2014. U Centru za kulturu Rakovica. Mile je bio ziv, a Ona nije bila nazadovoljnija nastupom i uspehom. Mislim da je osvojila trece mesto na regionalnom takmicenju mladih trubaca i skola sa prostora bivse Jugoslavije. Rekla je Miletu, e videce oni dogodine kad se ja spremim. Tako nekako. I videli su i tek ce je svet videti. Bravo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.