Naslovna Društvo Anamarija Danilović, stipendista „Yamahe“

Anamarija Danilović, stipendista „Yamahe“

1652
0

Negotinka Anamarija Danilović (21), studentkinja III godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dobitnik je stipendije “Yamaha muzičke fondacije Evrope” koja ove 2018/2019. godine podržava talentovane redovne studente muzike sa odseka trube, njih 46 u 33 zemlje.

Foto: privatna arhiva

Yamaha, jedan od najvećih proizvođača muzičkih instrumenata u svetu, ovu Fondaciju osnovala je pre više od pola veka sa ciljem da podstakne interesovanje za sviranje i uživanje u muzici među ljudima.

Reč je o neprofitnoj, dobrotvornoj organizaciji koja je od 1990. godine, kada je ustanovljena stipendija, pomogla više od hiljadu izvanrednih mladih muzičara. Yamahina stipendija u visini od 1000 evra pokriva jednu godinu studija i namenjena je umetničkom usavršavanju, a izbor studenata vrše eminentni stručnjaci iz sveta muzike.

Kandidati se biraju na osnovu njihove trenutne muzičke sposobnosti i prikazanog budućeg potencijala.

“Ne mogu reći da se nisam nadala jer sam mnogo radila i puno vežbala. Kako su i ostali takmičari bili izvanredni, zaista sam se trudila da dam svoj maksimum, a na žiriju je bilo da proceni ko je najviše zaslužio stipendiju. Veoma sam zahvalna svom profesoru Mladenu Đorđeviću i profesorki Radi Pećanac koja me je pratila na klaviru. Pobeda mi znači jer je potvrda mog rada i posvećenosti trubi kao instrumentu i svakako je podstrek da radim još više na sebi i više napredujem”, prve su reči Anamarije Danilović po saznanju da je odabrana za Yamahinog stipendistu.

Sa Sergejem Nakariakovim, jednim od najboljih trubača sveta; Foto: privatna arhiva

Anamarija Danilović rođena je u muzičkoj porodici. Otac Neša svira kontrabas i bas gitaru, deda Vlastimir gitaru, a danas najponosniji pradeda Jovan Danilović bio je jedan od viđenijih trubača Negotinske Krajine, dok je Anamarijin čukun-deda Dušan svirao klarinet.

U takvoj familiji njeno opredeljenje da se bavi muzikom nije bilo iznenađenje, ali izbor da to bude truba nekako nije išao sa njenom sitnom i krhkom građom. Međutim, njena kasnija tvrdnja kako je „za trubu važna tehnika sviranja, pravilno disanje i talenat a ne samo snaga“ pokazala se više nego tačnom.

Počela je da svira trubu u devetoj, podstaknuta filmom „Guča“ Dušana Milića. Uz talenat koji je nasledila u porodici i svo poštovanje prema narodnoj tradiciji, opredila se za klasičnu muziku.

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Mokranjčevom gradu u školi koja nosi ime slavnog kompozitora, najpre u klasi legendarnog trubača Mileta Paunovića, posle čije smrti je školovanje nastavila u klasi profesora Predraga Tasića.

Brojna priznanja među kojima je i zvanje Državnog prvaka u sviranju trube za 2015. godinu (koje joj je, iste godine, donelo i „Majsku povelju“ opštine Negotin), dve pobede na Republičkom takmičenju i brojne prve, druge i treće nagrade na međunarodnim takmičenjima “Davorin Jenko” i “Petar Konjović” (I nagrada i prošle godine) učvrstili su je u nameri da muzičko obrazovanje nastavi na Fakultetu muzičke umetosti u Beogradu.

U klasi redovnog profesora Mladena Đorđevića danas je na trećoj godini studija.

Dva puta je nagrađena od strane Ministarstva omladine i sporta i Fondacije za mlade talente.

Sarađuje sa brojnim orkestrima u Beogradu, među kojima su: Orkestar FMU u Beogradu, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, Beogradski simfoničari, Mladi simfoničari, Beogradski duvački orkestar, a stalni je član Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova, na mestu prve fliglhorne, instrumenta srodnom trubi.