Naslovna Kultura Anamarija Danilović i David Surdanović priredili nezaboravno “Veče trube”

Anamarija Danilović i David Surdanović priredili nezaboravno “Veče trube”

760
0

David Surdanović i Anamarija Danilović uz klavirsku sardanju Milje Videnović obojili su negotinsko “Veče trube” i pobrali aplauze i simpatije publike koja je pokazala da je željna muzičkih događaja.

Sa mnogo ljubavi i aplauza ispratila je negotinska publika sinoć na gradskom trgu mlade umetnike, koji su prve muzičke korake napravili u ovdašnjoj Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”, Anamariju Danilović i Davida Surdanovića.

Sa već impresivnom biografijom mlada umetnica Anamarija Danilović sa neskrivenom emocijom govorila je za naš portal o ovom nastupu na čijem su programu bila tri koncerta i dva komada, teška akademska dela i tehnički i tonski.

„Oduševljeni smo i nismo očekivali ovoliko publike. Jako nam je drago da smo posle toliko vremena imali prilike da nastupamo i to još pred svojom publikom, ali je to i veća odgovornost i trema. Nakon odmora vraćam se muzici. Putujem za Italiju, u pitanju je turneja, sviramo dela savremenih kompozitora. Biće to premijera. Radim na tome da ostanem van granica Srbije. Završila sam fakultet, master studije i nadam se nečemu više“, kaže ova mlada devojka koja puna ambicije gazi muzičke staze koje će je, nada se, odvesti na velike muzičke pozornice.

Njen prijatelj koji još uvek školuje svoju tehniku na instrumentu ali i glas, David Surdanović skromno ali sa puno ljubavi govori o sinoćnjem koncertu.

„Oduševljen sam. Koncert je bio divan sa puno ljubavi, rada, sa puno napora. Dela jesu teška, akademska, od kojih Anamarija svirala još teži program od mog, s obzirom da ja još treba da napredujem. Negotin je večeras imao priliku da konačno čuje kako sve to zvuči negde tamo van granica Srbije, kako se to svira. Privilegija je bila biti večeras ovde na trgu. Anamarija je neko sa kim sam ja odrastao i neko ko je mene uveo u ovaj svet diskretno. Ona je moj prijatelj, saradnik, moj uzor. Ako me pitate gde vidim sebe, profesura je neki moj cilj i mislim da mogu da napredujem u tome još više.“

Ovog leta smo na dva koncerta, čiji je organizator negotinski Dom kulture „Stevan Mokranjac“ bili u prilici da čujemo i Milju Videnović, profesora klavira u ovdašnjoj Umetničkoj školi koja nosi ime slavnog Negotinca Mokranjca, kako na svom instrumentu  prati mlade umetnike .

„Program je večeras vrlo zahtevan, sa fakulteta. Jedan koncert je sa master rada Anamarije Danilović, a Davidov program, bez obzira što je student, svira se i za diplomski rad. Zahtevan je bio večerašnji program i tehnički i muzički, kompleksan i dugo traje. Dodatna poteškoća je bila što je Anamarija u Beogradu pa smo za probe imali svega pet dana. Meni je drago da je koncert uspeo i ovakav koncert na otvorenom je zaista hrabro svirati“, ističe Milja.

Po želji ovo troje umetnika koncert je imao i humanitarni aspekt jer su na njemu prikupljana sredstva za lečenje Negotinke Snežane Savić.

Inače, u okviru „ Negotinskog leta“ Dom kulture „Stevan Mokranjac“ priredio je četiri programa. Publika je bila u prilici da najpre u sali ove ustanove kulture pogleda romantičnu priču kojom je bioskop ponovo vraćen širokoj publici a za ljubitelje sedme umetnosti kroz konkurs Filmskog centra Srbije obezbeđena je vredna oprema.

Radovali su se i mališani u muzičko poetskom kabareu „Muzička geografija“ pozorišta iz Aleksinca. Ovogodišnji letnji programi Doma kulture zaokruženi su koncertima naših mladih umetnika: Magdalene Antić, soprana i gostujućeg tenora iz Beograda Stevana Karanca koji su nas arijama vodili kroz „Slovenski zvon“, a poslednji ovogodišnji koncert u okviru ove manifestacije bio je posvećen trubi.

„U dosadašnjim programima i onima koji tek predstoje u okviru “Negotinskog leta”, zapažena je tehnička podrška  koju organizatorima pružaju zaposleni u Domu kulture i to bez obzira da li je reč o ustanovama, organizacijama ili udruženjima građanima“, ističe Jovanka Stefanović Stanojević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac”.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.