Naslovna Društvo Analiza vode negotinskih arteskih česama: Voda ispravna, parametri povišeni

Analiza vode negotinskih arteskih česama: Voda ispravna, parametri povišeni

1799
0

Voda sa arteskih česama u Negotinu, uzorkovanih nedavno, može se upotrebljavati za piće i pripremanje hrane – zaključak je Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Uzorci vode sa 21 arteske česme u Negotinu pokazale su da je voda mikrobakteriološki ispravna.

U fizičko hemijskom pogledu vrednosti svi parametri su usaglašeni sa propisanim vrednosti datih u Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, osim vrednosti za sadržaj amonijaka, pH, boje i nitrita, navodi se u mišljenju o upotrebi vode za piće iz arteskih česama u Negotinu koje je Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru dostavio Službi za zaštitu životne sredine opštine Negotin.

Konkretno, pH vrednost u analiziranim uzorcima kretala se od 8,6 do 9,1, a dozvoljeno je6,8 do 8,5. Vrednosti za amonijak su bile u rasponu od 1,40 do 7,55 miligrama po litru, od dozvoljenih 1mg/l.

Samo jedna česma, a pritom se u mišljenju Zavoda ne navodi koja od 21, ima odstupanja u parametrima za boju i povećanu vrednost od 7, umesto dozvoljenih 5. Jedan od uzoraka, za koji se, takođe, ne navodi koji, ima povećanu vrednost nitrita i iznosi 0,046 miligrama po litru, a dozvoljeno je do 0,030 mg/l.

Ipak, izmerena pH vrednost, kao ni „blago povišena vrednost za boju i nitrite u jednom uzorku, smatraju u Zavodu, ne predstavlja nikakav štetan uticaj po zdravlje ljudi.

Povećana koncentracija, vele stručnjaci Zavoda, nisu posledica kontaminacije usled industrijskih procesa i poljoprivrednih aktivnosti, već je „prirodnog porekla kao posledica mineralizacije“.

Pomenute povećane koncentracije amonijaka izmerene u uzorkovanoj vodi ne mogu biti štetne po zdravlje ljudi, jer se, navodi se u ovom izveštaju, toksikološki efekti javljaju samo kod izloženosti koncentracijama amonijaka većim od 200 milograma po kilogramu telesne mase.

Konkretno, ukoliko neko popije dnevno dva litra vode kod koje koncentracija amonijaka iznosi 7,55 miligrama po litru, koliko je i najveća izmerena vrednost kod uzetih uzoraka vode, pri telesnoj masi od 60 kilograma, izloženost amonijaku iznosila bi 0,2 miligrama po kilogramu telesne mase, što je, navode u zaječarskom Zavodu za javno zdravlje „hiljadu puta manje od vrednosti iznad koje bi se pojavili toksični efekti amonijaka“.

Iako Negotinci već decenijama redovno koriste „živu vodu“ iznenađujuće je, međutim, da se analiza kvaliteta voda sa negotinskih arteskih česama nije radila još od 2018. godine.

U Zavodu kažu da je neophodno da se „živa voda“ redovnije uzorkuje i analizira s obzirom da voda sa arteskih česmi u Negotinu ima karakterističan i skoro isti kvalitet već decenijama.