Naslovna Društvo Ambrozije u opštini Negotin više nego ikada

Ambrozije u opštini Negotin više nego ikada

1396
0

Ambrozija, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu, i ove godine je okupirala Negotinsku krajinu.

Foto: Dragan Veljković

Ovaj štetni korov koji je preko zapadne Evrope, iz Severne Amerike, dospeo i u Timočku Krajinu, registrovan je u svim opštinama Borskog okruga, duž puteva, na strništima, okopavinama i na zapuštenim poljoprivrednim površinama kojih je u našem kraju sve više.

“Od svih opština u našem okruženju najugroženija je opština Kladovo u kojoj praktično da nema mesta na kome ova biljka nije prisutna, što je i razumljivo  obzirom da se njeno seme, pored ostalih načina, najčešće širi duž velikih reka a odatle veoma brzo zaposeda svoja staništa, bilo da su to obradive površine ili ruderalna zemljišta. Na pojedinim lokacijama duž puta Negotin – Kladovo uočene su čitave njive, odnosno strnjišta pod ovim korovom”, ističe savetodavac za zaštitu bilja Nenad Ilić, iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin.

U  opštini Negotin najugroženiji su atari sela Prahovo i Samarinovac gde je ova biljka prisutna duži niz godina.

“U poslednje vreme njeno prisustvo je uočeno i  duž puteva i na poljoprivrednim površinama u atarima timočkih sela gde se najverovatnije proširila kombajnima i drugim poljoprivrednim mašinama”, dodaje Ilić.

Ambrozija; Foto: Wikipedia

Biljka cveta od polovine jula do polovine septembra ispuštajući velike količine polenovih zrna koja se vetrom mogu preneti desetinama pa i stotinama kilometara.

Polen ambrozije jedan je od najjačih prirodnih alergena, a iako je period njene najviše koncentracije tek pred nama, mnogi Negotinci ovog leta zbog ambrozije imaju popriličnih zdravstvenih problema.

“U naseljenim mestima, gde se biljka sporadično javlja, najbolje ju je čupati iz korena ili  kositi je što bliže zemlji kako bi se sprečilo njeno obnavljanje preko bočnih izdanaka. Na strništima i ruderalnom zemljištu uspešno se suzbija totalnim herbicidima, preparatima na bazi glifosata u količini od  pet do šest litara po hektaru uz upotrebu od 150 do 200 litara vode”, kaže Nenad Ilić.

Država još od 2006. ima uredbu za borbu protiv ovog korova. U Srbiji je malo lokalnih samouprava u kojima postoje mere za suzbijanje ambrozije, a takvu odluku nema ni opština Negotin.

Ukoliko se ambrozija nađe na javnoj površini u opštini Negotin ona u skladu sa Odlukom o uređenju naselja može da se ukloni nalogom nadležnog inspektora komunalnom preduzeću.

Međutim, mnogo je veći problem ako je ambrozija na površinama koje su u privatnom vlasništvu, pogotovu onim neobrađenim i zaparloženim.

“Za uspešnu borbu protiv ambrozije neophodna je šira akcija celokupne društvene zajednice u kojoj bi svaki pojedinac trebalo da da svoj doprinos njenom suzbijanju, počevši od gradskih i republičkih službi pa do  poljoprivrednih proizvođača i ljudi koji žive u gradu obzirom da je ova biljka svuda prisutna”, kaže savetodavac Nenad Ilić.