Naslovna Društvo Ambasador Tomas Šib u trodnevnoj poseti istočnoj Srbiji

Ambasador Tomas Šib u trodnevnoj poseti istočnoj Srbiji

446
0

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib posetiće istočnu Srbiju, gde će od 23. do 25. juna obići projekte Nemačke razvojne saradnje i sastati se sa predstavnicima lokalnih samouprava.

U fokusu posete ambasadora Tomasa Šiba istočnoj Srbiji biće aktivnosti projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji za cilj ima razvoj turizma čitavog regiona Istočne Srbije.

„Radujem se poseti Istočnoj Srbiji i nadam se da će kraj pandemije uskoro doći. Veoma je važno pripremiti se za talas turista, koji će uslediti. Ulaganjem u kulturno nasleđe i turizam, doprineće se društvenom i ekonomskom oporavku od posledica kovida. Zajedničkim sredstvima, Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke podržavaju razvoj turizma u Istočnoj Srbiji i očuvanje kulturnog nasleđa. Poseban fokus projekta je da se podrže mala i mikro preduzeća, odnosno preduzetnici kojima turizam predstavlja osnovni izvor zarade. Do sada, 124 privatnika iz oblasti ugostiteljstva i turizma je dobilo bespovratna sredstva, u maksimalnom iznosu od 10.000 evra, kojima su znatno podigli nivo usluga. Krajnji cilj projekta je da se celokupna turistička ponuda Istočne Srbije podigne na najviši nivo, čime bi turizam postao pokretač ekonomskog razvoja, i da Istočna Srbija bude još popularnija turistička destinacija, ne samo  u Srbiji, već u celoj Evropi i svetu“, navodi ambasador Šib.

Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Ambasador Šib će tokom ovog popodneva obići radove na tvrđavi Fetislam u Kladovu, a sutra i hidroelektranu “Đerdap jedan”.

Obilazak  Rogljevačkih pivnica i razgovor sa predsednikom opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem najavljen je za 11 sati i 30 minuta, a obilazak Rajačkih pivnica i sastanak sa udruženjem “Mladi sa Rajačkih pivnica” za 13 časova.

Protokolom posete predviđeno je da se ambasador Šib u 17 časova sastane u Zaječaru u Gradskoj većnici sa gradonačelnikom Boškom Ničićem.

Za petak, 25. jun predviđen je sastanak sa predstavnicima Regionalne privredne komore i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, a potom i obilazak carske palate imperatora Galerija na kojoj će najboljim autorima  Dečije likovne kolonije “Felix Romuliana” biti uručene nagrade.