Naslovna Društvo Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub posetio opštinu Negotinu

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub posetio opštinu Negotinu

125
0

Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir u Srbiji, Abdelhamid Šebšub otvorio je nedavno u galeriji Mokranjčeve rodne kuće izložbu “Srpsko vojno groblje Deli Ibrahim”.

foto: Opština Negotin

Izložba obuhvata fotografije groblja u Alžiru na kome počivaju posmrtni ostaci 324 pripadnika srpske vojske, stradalih od 1916. do 1919.

Srpski narod je dao veliki doprinos alžirskom tokom njegove borbe za nacionalno oslobođenje. U toj borbi je aktivni učesnik bio i fotograf Stevan Labudović, čije fotografije danas imamo priliku da gledamo, a koji se borio sa alžirskom vojskom. Treba odati duboko priznanje tom čoveku, bilo da je reč o srpskom groblju u Alžiru ili o fotografijama koje je on snimao tokom rata u Alžiru, koje su svedočanstvo o tom dubokom prijateljstvu, istakao je ambasador Abdelhamid Šebšub.

Muzej Krajine ovu izložbu, koju je svojim nastupom uveličao i hor Umetničke škole “Stevan Mokranjac” pod upravom Ružice Rajković, realizovao je u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira.

Naša obaveza je da čuvamo sećanje na sve žrtve ratova i da ne dozvolimo da izblede s vremenom. Ova izložba nas podseća na 324 srpska i jednog ruskog vojnika, koji nisu uspeli da se izleče u francuskim bolnicama u Alžiru, pa su nakon smrti sahranjeni na tlu ove bratske zemlje, rekao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

foto: Opština Negotin

Za ambasadora Alžira i njegove saradnike Vladimir Veličković, predsednik Privremenog organa priredio je prijem u svom kabinetu na kojem su razgovarali o mogućnostima saradnje na svim poljima.

Ova nama bratska zemlja veoma je otvorena za svaki vid saradnje i kako smo čuli, njegova ekselencija, kao predstavnik svoje zemlje u Srbiji, može da pomogne u povezivanju naših privrednika sa privrednicima iz Alžira. Veoma je zanimljiva i ideja o bratimljenju naše opštine sa nekom od opština iz Alžira i ovu mogućnost ćemo sigurno razmotriti u narednom periodu i nadam se da ćemo uspeti da to i ostvarimo, rekao je Vladimir Veličković.