Naslovna Kultura Amateri iz Kobišnice na republičkoj smotri folklora

Amateri iz Kobišnice na republičkoj smotri folklora

701
0

Minulog vikenda, 26. i 27. juna, u selu Kličevac, nedaleko od Požarevca, održana je 24. Smotra folklornih ansambala sela Srbije (SFAS) na kojoj se takmičilo i Kulturno-umetničko društvo „Voja Čurić“ iz Kobišnice.

Posle prošlogodišnjeg odlaganja manifestacije zbog korona virusa, organizatori smotre: Centar za kulturu Požarevac, Savez amatera Srbije, KUD „Milenko Stojković“ iz Kličevca i  Mesna zajednica Kličevac, uz pokroviteljstvo grada Požarevca i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, potrudili su se da SFAS svim ljubiteljima folklora, tradicije i kulture Srbije pruži radost i zadovoljstvo ponovnog okupljanja.

Na smotri koja je u subotu 26. juna počela svečanim defileom učesnika, takmičilo se dvanaest ansambala iz cele Srbije.

Program su otvorili najmlađi, dok su se prve takmičarske večeri, pored KUD-a „Voja Čurić“ iz Kobišnice, predstavila kulturno-umetnička društva: „Gaj“ iz Gaja, „Izvor“ iz Velike Drenove, „Prekonoga“ iz Prekonoge, „Vlaškodolac“ iz Vlaškog Dola i „Pukovački vez“ iz Pukovca.

Jedno od najaktivnijih kulturno-umetničkih društava u negotinskoj opštini, KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, čiji je umetnički rukovodilac i ujedno predsednik Jovan Todorović, predstavilo se autentičnim izvođenjem izvorne melodije na duduku u interpretaciji Milana Nikolića, nastupom pevačke grupe u čijem su sastavu bile: Nađa Živanović, Lana Dudić, Nina Mitucić i Tamara Fucić, a zatim i spletom vlaških igara iz Kobišnice u koreografiji Milana Nikolića.

Svoj nastup Kobišničani su kompletirali orkestarskim izvođenjem kola. Harmonikaš Dragoljub Stefanović predvodio je orkestar u kojem su pored frulaša Vitomira Stanojevića, nastupili i harmonikaš Dragan Nikolić i bubnjar Boban Baronović.

Juče su, drugog takmičarskog dana, pored domaćina KUD „Milenko Stojković“ iz Kličevca, nastupili i amateri iz Rakovca, Gorića, Rudne Glave, Drmna i Ledinaca.

U umetničkom žiriju SFAS-a radili su mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog, Danića Đokić, etnolog i Milan Brujić, koreograf.