Naslovna Ekonomija Alen Vujić: Svaka ideja mora da ima i svrhu. Kad na nekog...

Alen Vujić: Svaka ideja mora da ima i svrhu. Kad na nekog utičeš – vraćaš dug zemlji

964
0

Godinama zaparloženu zemlju u Jabukovcu, grupa mladih, okupljena oko ideje „Appletown“, počela je pre nekoliko godinama da obrađuje. Na padinama ovog pitomog krajinskog sela, ponovo su nikle plantaže, ali – lekovitog bilja.

Plantaža smilja u Jabukovcu

Matičnjak, lavanda, smilje, ali i neven, vranilova trava, lekovito bilje širokog spektra delovanja krase i plodne jabukovačke oranice.

Ovo selo, koje je nekad imalo i sušaru za lekovito bilje i otkupnu stanicu, zahvaljujući Udruženju „Ekopark Jabukovac“ fokusiralo se na lekovito bilje herbu, ali i eterična ulja, veoma cenjena u farmaceutskoj i farmakološkoj industriji.

„Fokusirali smo se na matičnjak, koji je veoma poznata i cenjena biljka. Imamo i lavandu, ali samo sporadično. Tu je i smilje, helichrysun arenarium. Prirodno stanište arenariuma je kladovska visoravan i on je zaštićen. Imali smo sreće da dobijemo tu dozvolu i sada smo u Srbiji među retkima koji uz dozvolu gaje tu vrstu smilja“, kaže Alen Vujić, uz Gorana Negojicića, jedan od osnivača Udruženja „Ekopark Jabukovac“.

Goran Negoicić i Alen Vujić, privatna arhiva

Plantaže lekovitog bilja u Jabukovcu nisu počele da niču slučajno. Alen Vujić je uz lekovito bilje odrastao, o njemu učio iz bogatog iskustva svog dede Petra Vujića, jednog od prvih otkupljivača u istočnoj Srbiji.

„I dan-danas srećem ljude koji kažu da im je moj deda promenio život otkupom lekovitog bilja, vrganja ili ostalih plodova prirode. On me je i nadahnuo, jer je sa svojih četiri razreda osnovne škole motivisao toliki broj ljudi. Baš taj uticaj na ljude je i bio inicijalna kapisla za ideju „Appletown“.  Svi znamo šta želimo da radimo, kako da plasiramo, ali moramo da u sve to uračunamo i još jednu stavku – zbog čega to radimo. Ima li to neku korist, pomaže li ljudima, rešava li neki problem? E, to je motivacija i podstrek da istrajete u svemu“, kaže Alen Vujić.

Eterična ulja su ono što ih trenutno okupira, baš zbog činjenice da za razliku od herbe, ne zahtevaju  velike skladišne potencijale.

„Iz herbe smo, poslednje dve godine, naučili kako da izvučemo najbolji kvalitet iz jedne lekovite biljke.  Od ove godine smo počeli sa izradom eteričnog ulja. Ipak je to vrhunac u preradi lekovitog bilja. I to će nam biti fokus. Herba zahteva veće skladišne prostorije, a kvalitet ulja zavisi od kvaliteta herbe i da li ste tu herbu odmah preradili u ulje. Trenutno radimo sa destilatorima naših kooperanata, a u procesu je nabavka našeg. Prvi uzorci lavande i  matičnjaka su već napravljeni“, kaže Alen Vujić.

Neven, među prvim kulturama koju su članovi Udruženja uzgajali

U ovom udruženju planiraju da uskoro počnu i uzgoj valerijane, koja u Srbiji nije toliko rasprostranjena, ali se tinktura ove biljke u svetu i te kako često koristi kao pomoćno lekovito sredstvo zbog njenog umirujućeg dejstva.

„Želeli smo i da se vežemo za biljke koje imaju terapeutsko dejstvo. Žalosno je što nam je to i potrebno, ali takvo je neko vreme kod nas i u svetu, da negde moramo i da budemo smireniji u svim našim postupcima“,  kaže Vujić.

Saradnja sa ovim udruženjem otvorena je za sve zainteresovane. Najvažnije je, veli Vujić, da se ljudi pokrenu. Udruženje je spremno da ponudi svakom tehničku i stručnu pomoć, pa čak i zemlju, a kad se saradnja ustali, svako će biti dužan da jedan mali deo svojih prihoda – donira.

„I mi kao „Appletown“ i oni kao kooperanti  bićemo, da kažem dužni, da jedan mali udeo prihoda i njihove zarade odvojimo za fond u Jabukovcu, gde smo i koncentrisani, na kraju krajeva neka i celo selo odluči koji su to gorući problemi koje tim sredstvima zajedno možemo da rešimo. Mislim da moramo da damo nešto da bismo nešto i dobili. Jedino tako funkcioniše taj lanac vrednosti.“