Naslovna Društvo Aleksandar Videnović: Plan je da kao programer zaradim dosta para i da...

Aleksandar Videnović: Plan je da kao programer zaradim dosta para i da se bavim muzikom

849
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2021/2022. godine.

Nakon završene Osnovne škole „Vuk Karadžić“, Aleksandar Videnović je za svoj životni put i dalje obrazovanje izabrao Tehničku školu u Negotinu na smeru vezanom za informacione tehnologije, a uspeh tokom četvrogodišnjeg školovanja doneo mu je i titulu učenika generacije.

Kao i većina đaka koji su poneli ovo laskavo priznanje i Aleksandar je bio iznenađen odlukom da baš on bude proglašen za najboljeg đaka. Škola mu je, kaže, donela mnogo toga dobrog i pamtiće je po profesorima i drugovima.

„Dobio sam mnogo više i mnogo bolje nego što sam očekivao od same škole. Zadovoljan sam profesorima jer su dobri pre svega kao ljudi. Na mom smeru su bili dobri đaci i smer je jako dobar. Školovanje na ovom smeru mi je pružilo osnovu i mogućnost da upišem različite fakultete. Ono što nedostaje je  bolja opremljenost škole kompjuterima. Radi se i dalje na Windows XP, ali sa dobrim profesorima može da se radi i na takvoj opremi. Da bi se napredovalo i znanje sa časa primenilo u radu neophodno je da svaki učenik poseduje svoj personalni računar kod kuće na kome će izvršavati sve zadatke. Morate imati makar neko interesovanje za ono što radite, za programiranje, da vam škola da neku osnovu, a vi radite sami na svom daljem napredovanju“, kaže Aleksandar Videnović koji će svoje studentske dane provesti na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu, na smeru programiranja.

Proteklo školovanje svi učenici, vele, pamtiće po druženju, profesorima ali i koroni koja im je uskratila druženje,  kvalitetno obrazovanje i primorala ih da se sami snalaze u učenju, da društvene mreže koriste za učenje, a ne zabavu.

„Dve godine nismo mnogo učili, da budemo iskreni, radili smo onlajn i imali smo neke kao zadatke i to je retko ko radio. Ali, ko je želeo da nauči tada isto je učio i trudio se, kao i u školi, ko nije želeo, svakako nije ništa naučio i ostale su dve godine praznine. Zbog korone smo ostali uskraćeni za ekskurzije a one se najduže pamte.“

Aleksandrova velika ljubav je muzika. Svira bubnjeve u bendu “Empty Minded” i sa neskivenim žarom priča o prvom nastupu na gradskom trgu, publici, aplauzu.

„Muzika može biti moj život i moj izbor samo ako dobijem neku dobru ponudu, ali to je malo teže uspeti nego što je  programiranje. Programiranje je sada jako traženo. Muzika je moja ljubav i moj hobi“, priča nam Aleksandar i sanja scenu na kojoj će uživati u muzici.

Rad u školi i ocene su ga kandidovale za učenika generacije ali u tome su mu pomogli profesori i razredni starešina koji je sa mnogo razumevanja prihvatio svoju prvu generaciju i pomogao im da odrastu i nađu svoj put.

„Nosim uspomene na društvo koje sam upoznao i na najboljeg profesora u Tehničkoj školi Aleksandra Talića koji nam je predavao, između ostalog, i programiranje. U školu je došao kada i mi pre četiri godine jako mlad, razumeo nas je i pomogao u svemu. Hvala njemu.“

Pred Aleksandrom su tek životne raskrisnice koje će ga odvesti ka cilju kojem on teži, da muzika kao hobi i san bude jednom stvarnost  koju će živeti.

„Sutra vidim sebe kako radim od kuće kao IT stručnjak. Ne vidim budućnost tako daleko. Iskreno, najviše bih voleo da se bavim muzikom ali je jako teško. Plan je da kao programer zaradim dosta para i da se bavim muzikom. Sigurno ću se vraćati Negotinu jer ovde imam divne ljude koje sam upoznao za ovih 18 godina. Niš je veliki grad i tamo me čekaju novi izazovi. Vratiću se ovde sigurno kad tad ako ništa drugo, zbog muzike sigurno“, kaže Aleksandar Videnović, učenik generacije Tehničke škole.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.