Naslovna Kultura Akustično rok veče u Todorčetovom konaku učenika Tehničke škole

Akustično rok veče u Todorčetovom konaku učenika Tehničke škole

256
0

Muzika uz koju su odrastale generacije rođene u drugoj polovini 20. veka slušala se sinoć u Todorčetovom konaku  na Akustičnoj večeri roka.

Tri gitare i bubnjevi bili su sinoć dovoljni da nas na kratko vrate u godine kada su Bajaga, Vlada Divljan i mnogi drugi muzičari svoje karijere započinjali u drugoj polovini 20. veka.

Svojim izborom mladi negotinski muzičari obrisali su na kratko prašinu sa ploča koje pravi sladokusci još uvek čuvaju u svojim domovima i nostalgično se vraćaju godinama svoje mladosti i muzike koja se još može čuti u po nekom kafiću. Sa tih ploča, kaže Aleksa Dinić, član benda  Hurleur, učili su se prvi muzički akordi.

„Da, sa maminih i tatinih ploča smo učili šta je prava muzika. Rok je veoma važna priča za nas jer nas drži dalje od mnogih loših, devijantnih stvari u društvu danas. Uči nas nekim drugim vrednostima, unutrašnjim koje su mnogo bitnije od spoljašnjih. Te vrednosti se rađaju u porodici, a tek onda društvo ima uticaja na nas.“

Otvorena scena Todorčetovog konaka je neobičan izbor prostora za muzički program mladih rok snaga Negotina, ali je Muzej Krajine, kako ističe direktor Ivica Trajković, otvoren za učenike i dobru saradnju sa osnovnim i srednjim školama naše opštine.

„Zna se šta je osnovna delatnost muzeja, ali ti prostori koji su atraktivni svojim dvorišnim delom zanimljivi su raznim udruženjima našeg grada i mi gledamo da neku meru imamo i da budemo od koristi i gradu i sugrađanima i pružamo im priliku da afirmišu svoj rad. Raspoloženi smo da prostor bude otvoren za mlade i da tako predstave svoj rad. Ja sam takođe odrastao na toj muzici a ovo jeste i neki vid saradnje sa Tehničkom školom, a muzej ima odlični saradnju sa svim obrazovnim ustanovama.“

„Zato što je prostor u centru grada, zato što je lep i zato što smo mi večeras u nekom drugom izdanju, sviramo opuštenije,  akustičnije sa nekom drugom emocijom i mislim da je ovo pravo mesto za to“,  kaže za NG Portal Aleksa Dinić.