Naslovna Krajinske vinjete AKUD “Floričika” iz Jabukovca – čuvar tradicije

AKUD “Floričika” iz Jabukovca – čuvar tradicije [Video]

787
0

AKUD “Floričika” iz Jabukovca, nosilac najviših opštinskih i republičkih priznanja, višestruki pobednik “Susreta sela” autentični je čuvar tradicije Vlaha na ovim prostorima.

AKUD „Floričika“ na manifestaciji „NIti tradicije“ u Mokranju, 2021.

AKUD “Floričika” iz Jabukovca od 1970. čuva i neguje izvorne narodne melodije, pesme i kola i bogato kulturno nasleđe Vlaha.

„Floričika na vlaškom jeziku znači mali cvet, cvetić, ali se i u Jabukovcu igra kolo koje se zove “Floričika”. Od osnivanja, 1970. do danas, mnoge generacije su učile da igraju. Mnogi su ostarili  u našem kulturno umetničkom društvu”, kaže Jovan Miljković, koji tonovima na svojoj  harmonici razgaljuje i miluje ne samo dušu Vlaha već svih ljudi za koje je muzika, kolo, igra, pesma izvor ljubavi.

Dečji ansambl KUD „Floričika“ na „Negotinskom letu“, 2021.

Višestruki pobednik manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva “Susreti sela”, nosilac najviših opštinskih i republičkih priznanja, šampion sedmog ciklusa “Znanje – Imanje” 1979. decenijama sa uspehom promoviše vlašku i kulturu naroda ovog podneblja širom Srbije i van njenih granica”.

“U “Floričiki” se ne igra samo, već imamo i grupu koja peva, grupu koja glumi. Mi sve ovo radimo zajedno, ima nas blizu 80. Imamo tri ansambla, tri folklora. Najmlađi imaju osam godina i oni su naša mladost koja ide napred. Imamo stariji folklor, naše veterane, u kome sam i ja. Mi smo još uvek spremni da im pomognemo i oni od nas uče. Naša dužnost je da ih učimo i da ih naučimo da igraju i da ostanu u “Floričiki”. Ko god je prošao kroz naš AKUD “Floričika” doneo nam je radost i gde god su igrali nisu nas postideli”, dodaje Miljković.

AKUD „Floričika“ na Saboru izvornog narodnog stvaralaštva u Topoli, 2021.

Autentično kulturno nasleđe svog sela, raznovrsne narodne igre i pesme i muzičku tradiciju, koja se razlikuje po originalnosti od srpskog muzičkog folklora, Jabukovčani čuvaju kroz svoju “Floričiku”, čuvaju tako i negujući i svoj etnički identitet.

“Sve ovo u Srbiji ostaće mladima. Zrela generacija treba da je tu da im pomogne, da ih usmeri motiviše da ostanu u svom selu”, ističe naš sagovornik.

Iako se u Jabukovcu već više od pola veka trude da od zaborava sačuvaju obeležja ne samo ovog krajinskog sela nego našeg kraja koji nosi specifičnosti ne samo u kulturnom nasleđu već i svakodnevnom životu, starosedeoci se suočavaju sa pitanjem da li će vlaški jezik opstati i ko će se njime služiti?