Naslovna Društvo Aktuelni novi program predškolskih ustanova „Godine uzleta“ u negotinskom vrtiću u primeni...

Aktuelni novi program predškolskih ustanova „Godine uzleta“ u negotinskom vrtiću u primeni od 2021.

582
0

Predškolska ustanova „ Pčelica“ u Negotinu, 2021. godine uvodi novine u organizaciji i načinu rada kao i korišćenju novih nastavnih sredstava.

Novi plan i program Ministarstva prosvete pod nazivom „Godine uzleta„ u predškolske ustanove ulazi sukcesivno i kontinuirano od septembra 2019. do 2022. godine.

„Očekuju nas velike promene u samom načinu rada sa decom, organizaciji, ali i korišćenju novih nastavnih sredstava. Primena novog programa koji se odnosi ne samo na predškolski uzrast, već celokupnu organizaciju rada predškolskih ustanova u Negotinu i Kladovu najavljena je, planom nadležnog ministarstva, za 2021. godinu. Do tada nas čekaju pripreme, kao i edukacija zaposlenih u ustanovi“, ističe za NG portal Radmila Madžarević, direktor Predškolske ustanove „Pčelica“.

U negotinskom vrtiću rad je organizovan po takozvanom B modelu koji podrazumeva organizaciju rada sa decom po tematskim celinama.

„Ovaj program je daleko od onoga što će doneti novi takozvani „Godine uzleta“. U prednosti su predškolske ustanove u Srbiji koje rade po A modelu, a koji je prilagođen interesovanjima i pažnji dece“, kaže direktor predškolske ustanove u Negotinu.

Novi program „Godine uzleta“ akcenat baca na novi pristup u radu. Vrtići će u inspirativnim i provokativnim prostorima, stoji u novom predlogu zakona, omogućiti deci i roditeljima da zajedno istražuju, da se igraju, upoznaju svet oko sebe.

Kroz pilot projekat, novi program je za sada  realizovan u Zemunu, Čačku i Novom Sadu.  U preostalih  159 predškolskih ustanova u Srbiji, u kojima boravi 200.000 mališana, primena novog programa, planom Ministarstva prosvete, biće završena u naredne četiri godine.