Naslovna Politika Ako ste pripadnik neke nacionalne manjine upišite se u poseban birački spisak

Ako ste pripadnik neke nacionalne manjine upišite se u poseban birački spisak

227
0

U susret predstojećim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u Poseban birački spisak.

Ukoliko ispunjavaju opšte uslove za sticanje biračkog prava u Republici Srbiji pripadnici nacionalnih manjina mogu da se upišu u Poseban birački spisak i time steknu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji bi trebalo da budu održani ove jeseni.

Kako najavljuju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ovi izbori će biti raspisani sredinom avgusta.

“Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnica i pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri”, poručuju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta, a zahtev se podnosi prema mestu prebivalista ili mestu boravišta za interno raseljena lica.

Od broja upisanih u posebne biračke spiskove, podsećaju u Ministarstvu, zavisi i da li će se nacionalni savet određene nacionalne manjine birati na neposrednim ili na elektorskim izborima.