Naslovna Politika Ako ste pripadnik neke nacionalne manjine upišite se u poseban birački spisak

Ako ste pripadnik neke nacionalne manjine upišite se u poseban birački spisak

203
0

U susret predstojećim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u Poseban birački spisak.

Ukoliko ispunjavaju opšte uslove za sticanje biračkog prava u Republici Srbiji pripadnici nacionalnih manjina mogu da se upišu u Poseban birački spisak i time steknu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji bi trebalo da budu održani ove jeseni.

Kako najavljuju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ovi izbori će biti raspisani sredinom avgusta.

“Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnica i pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri”, poručuju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta, a zahtev se podnosi prema mestu prebivalista ili mestu boravišta za interno raseljena lica.

Od broja upisanih u posebne biračke spiskove, podsećaju u Ministarstvu, zavisi i da li će se nacionalni savet određene nacionalne manjine birati na neposrednim ili na elektorskim izborima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.