Naslovna Društvo COVID-19 Akciji #OstaniKodKuće pridružio se zrenjaninski hor “Josif Marinković” i Negotinka Natalija Njegušić...

Akciji #OstaniKodKuće pridružio se zrenjaninski hor “Josif Marinković” i Negotinka Natalija Njegušić [VIDEO]

1003
0

Omladinski mešoviti hor muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina pridružio se akciji #OstaniKodKuće snimivši sa gostima-pevačima od Negotina i Aleksinca do Novog Sada, Kikinde i Nemačke kompoziciju “Evening Rise”.

Zrenjaninski hor “Josif Marinković” nije nepoznat negotinskoj publici, nastupali su na “Mokranjčevim danima”, ali i širom zemlje i sveta sa misijom popularizacije horske muzike u koju su utkali i delić svog srca, duše, želje i rada.

Ovoga puta pridružili su se akciji #OstaniKodKuće nastavljajući druženje – onlajn.  Njih 41, od kojih 30 pevača iz Hora „Josif Marinković“ i 11 iz drugih horova iz Negotina, Aleksinca, Velike Kanjiže, Beograda, Sombora, Novog Sada, Kikinde i Nemačke snimili su šestoglasnu kompoziciju “Evening Rise” koju je aranžirao Meinhard Ansohn.

Među njima je i Natalija Njegušić, učenica Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ i članica ovdašnjeg Devojačkog hora Ružice Rajković.

„Naš hor već dve godine učestvuje na „Festivalu omladinskih horova“ čiji je organizator Srpska Horska asocijacija. Na festivalu se uvek okupi veliki broj horova i mladih pevača i osim dragocenog pevačkog iskustva koje steknu oni se fantastično druže kroz zajedničko pevanje i horsku muziku. To nas je podstaklo da ih u ovo vreme „distanciranja“ pozovemo da budu gosti našeg hora i da se družimo i na ovaj način. Presrećni smo što su se odazvali našem pozivu i što pevaju zajedno sa nama i predstavljaju svoj hor“, kaže Zorica Kozlovački, dirigent Omladinskog hora Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina.

Želevši da muzikom oplemene aktuelnu izolaciju horisti su pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački mobilnim telefonima snimili svako svoju deonicu, a sve je to, kreativno i profesionalno, montirao u snimak posvećen 22. aprilu, Danu planete Zemlje, koji se od 1970. godine obeležava širom sveta, već pola veka, profesor Adnan Bulić sa odseka za dizajn zvuka Muzičke škole Josif Marinković iz Zrenjanina.

“Pesma “Evening Rise” potiče od američkih starosedelaca, indijanaca, koji su živeli potpuno u skladu sa prirodom, poštujući njene zakone. Usled pandemije, zatvoreni u svojim kućama postajemo svesni koliko nam znači priroda, običan sunčan dan, reka i jos više koliko treba da čuvamo ovu planetu koja nam daje život. Tokom izolacije stanovništva širom sveta, svedoci smo kako se naša planeta i njeni resursi iznenada regenerisu pa je vreme da razmišljamo o promenama svojih loših navika koje zagađuju, ruše i uništavaju prirodu. Moramo razviti brižan odnos prema prirodi,  naučiti da cenimo, negujemo i čuvamo njen sklad. Lepota u harmoniji horskih glasova i harmoniji sa prirodom naša je poruka”, dodaje dirigentica Zorica Kozlovački.

Dok uživate u snimku ne zaboravite na ove mlade ljude, koji su uz Zoricu Kozlovački i Adnana Bulića deo ove predivne priče:

Horski pevači – gosti:

 • Natalija Njegušić – II sopran, „Devojački hor“ Umetničke škole Stevan Stojanović Mokranjac, Negotin
 • Nataša Nikolić – I alt, Omladinski hor – Centar za kulturu i umetnost Aleksinac
 • Sabina Nađ (Szabina Nagy) – I sopran, Pevački ansambl Farkaš Ferenc – Velika Kanjiža
 • Irina Arsenijević – sopran II, Hor muzičke škole Stankovič, Beograd
 • Ivona Damjanović – II sopran, Somborsko pevačko društvo, Sombor
 • Lena Brkljačić – II alt, Hor srednje muzičke škole Isidor Bajić, Novi Sad
 • Relja Jocić – tenor, Hor gimnazije Svetozar Marković, Novi Sad
 • Miloš Zarić – bas, Hor gimnazije Svetozar Marković, Novi Sad
 • Aleksa Ivanović – bas, Hor gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, Novi Sad
 • Filip Živanov – bas, Veliki hor gimnazije Ditrih Bonoefer, Epelhajm, Nemačka
 • Vladimir Jakšić – bas Kikindsko pevačko društvo Kornelije Stanković, Kikinda

Horski pevači Omladinskog hora Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina:

 • Sopran I: Lara Malenić, Blanka Hajnal
 • Sopran II: Gabriela Svetlik, Milica Buter, Teodora Medić, Jovana Babić
 • Alt I: Milica Mićević, Ana Milisavljević, Ema Macko, Teodora Miškeljin, Aleksandra Stojšin, Isidora Prodanović
 • Alt II. Marija Aleksić, Dejana Todorović, Ivana Sakač, Irina Torde, Katarina Goršćak, Ružica Sekulin, Anđela Ralbovski, Jovana Petrić
 • Tenor: Laslo Kočiš, Đorđe Damjan, Nikola Stojković
 • Bas: Uroš Derikrava, Vladimir Abelovski, Uroš Silaški, Vuk Mijatić, Rastko Marinković, Martin Tornjoš, Vladimir Gabriel Lovas