Naslovna Događaji Akcija Poljoprivredne škole na Bukovu: Svakoj generaciji po jedno drvo

Akcija Poljoprivredne škole na Bukovu: Svakoj generaciji po jedno drvo

605
0

Obeležavajući Svetski dan šuma, Poljoprivredna škola sa domom učenika “Rajko Bosnić”,  jedan od svojih parkova ulepšala je sa 12 sadnica šarenolisne loptaste vrbe.

Svih 12 odeljenja Poljoprivredne škola sa domom učenika “Rajko Bosnić”  ima svoju ukrasnu vrbu (Salix integra), koju su učenici danas posadili, a povodom Svetskog dana šuma, 21. marta.

“Svaka odeljenska zajednica zasadila je svoje drvo i o njemu će brinuti. Maturanti će svoje drveće predati novoj generaciji. Pokušaćemo da na ovaj način učinimo nešto dobro za prirodu čiji smo deo, sebe i buduća pokoljenja”, kaže Vesna Milošević, profesor u ovoj školi.

Akcija “Drvo generacije” deo je regionalne ekološke akcije “Zelena ReGeneracija”, koja za cilj ima upravo jačanje ekološke odgovornosti kroz sadnju drveža i podizanje svesti o zaštiti životne sredine.

“Trudimo se da čuvamo prirodu i brinemo o njoj. Drveće nam daje vazduh , čuva zemljište i stanište  biljaka i životinja, štiti nas od buke. Želimo i lepše okruženje u kome boravimo i učimo, a ova akcija je i prilika za druženje i učenje van učionice”, kaže Jovan Oprijanović, učenik prvog razreda.

Akciju “Zelena ReGeneracija” u okviru koje su i bukovski đaci posadili 12 sadnica za 12 svojih odeljenja podržali su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine i turizma.

“Nije mi ovo prvi put da sadim drveće. Već sam to radio na našem salašu u Vratni”, kaže Aleksa Paunović, učenik prvog razreda.

U školi ističu da je ovo samo jedna od aktivnosti šire prolećne ekološke akcije škole koja će obuhvatiti podelu imanja škole na parcele o kojima će brinuti odeljenja. Svako od njih će urediti svoj kutak, saditi cveće i održavati ga, a najuspešnije odeljenske zajednice će biti nagrađene.

“Akcija sadnje drveća je i u našem razvojnom planu škole. I inače smo planirali da svako odeljenje posadi po jedno drvo i da budu zaduženi za održavanje i rast svog drveta. Nadam se da smo ovim dali i lični doprinos zaštiti životne sredine”, kaže Snežana Đorđević, direktor  Poljoprivredne škola sa domom učenika “Rajko Bosnić” .

U ovoj školi kažu i da će na temu zaštite i očuvanja životne sredine u narednom periodu održati i tematske ugledne časove, ali i kviz takmičenje za đake, kao i projekcije ekoloških dokumentarnih filmova.