Naslovna Hronika Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 16. do 22. juna

Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 16. do 22. juna

1175
0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od danas na teritoriji Republike Srbije sprovodi akciju pojačane kontrole saobraćaja.

Ova akcija će do 22. juna biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Akcija će, osim u Srbiji, istovremeno biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije mreža saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL ).

U okviru akcije, u subotu, 19. juna, po prvi put će biti realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

“Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan je od najvećih problema bezbednosti saobraćaja u većini evropskih zemalja, uključujući i Srbiju. Reč je o prekršaju koji, uz prekoračenje brzine, najviše doprinosi izazivanju saobraćajnih nezgoda i težini posledica. S druge strane, prekršaj upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u ogromnom je porastu u svim evropskim zemljama, a u Srbiji je broj sankcionisanih vozača od početka ove godine gotovo tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine”, navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Policijski službenici saobraćajne policije su od početka ove godine iz saobraćaja isključili oko 18.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju i 700 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.