Naslovna Društvo Agelast: Sistemski propusti koji dovode do stradanja dece u saobraćaju

Agelast: Sistemski propusti koji dovode do stradanja dece u saobraćaju [Video]

180
0

U novoj epizodi podkasta „Agelast“, Galeb Nikčević je ugostio Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju i otvorio temu bitnu za javnost i pokretanje društvenog dijaloga. Gosti su podkasta su: Verica Vitorović i Vera Janković iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju i  Igor Velić iz Udruženja „Sigurne staze“.

Sistemski propusti koji dovode do stradanja dece u saobraćaju je tema o kojoj se skoro uopšte ne govori, a čija statistika i problematika je poražavajuća.

Svake godine u Srbiji pogine dvanaestoro dece do 14 godina, dok 110 dece pretrpi teže ili lakše telesne povrede. Faktor javnog rizika stradanja dece u Srbiji  je 12, dok je u ostalim zemljama Evrope 6.8,  što nas svrstava u najnebezbednije zemlje u Evropi u oblasti bezbednosti saobraćaja.

U nedostatku psihološke podrške, institucionalne i pravne podrške, roditelji stradale dece su bili primorani da se okupe i oforme udruženje koje ima za cilj promovisanje bezbednosti u saobraćaju i pomoći i podrške članovima stradale dece u saobraćaju.

O bezbednosti, o pravnim poteškoćama, potpunom institucionalnom odsustvu bavljenja ovim porodicama koje nakon tragedije ostaju potpuno prepuštene samima sebi, ali i potencijalnim rešenjima, kaznenim politikama i mnogim drugim, zaista teškim, ali važnim temama, Galeb je razgovarao sa svojim gostima u ovoj epizodi.

Tragično je što država ne predviđa i ne pruža nikakvu psihološku podršku roditeljima i porodicama, niti im pruža bilo kakvu podršku u pravnim problemima sa kojima moraju da se suoče tokom krivičnih postupaka protiv počinitelja. Od problema i propusta od strane kreatora saobraćajne politike, nadležnih ministarstava, obdukcija, preko veštačenja, pa sve do presuda, sistem ni u jednom trenutku ne vidi žrtve ovih tragedija.

Pogledajte šta su o ovoj temi rekli Verica Vitorović i Vera Janković iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju i naš kolumnista Igor Velić iz Udruženja „Sigurne staze“ u 204. epizodi podkasta Galeba Nikčevića „Agelast“.