Naslovna Društvo Afrička kuga svinja u Aleksandrovcu otkrivena prilikom redovne kontrole

Afrička kuga svinja u Aleksandrovcu otkrivena prilikom redovne kontrole

534
0

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rešenjem koje je područje poluprečnika od najmanje tri kilometra u Aleksandrovcu i okolnim selima Kovilovu, Rajcu i Crnomasnici proglasila za zaraženo, a područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara od Aleksandrovca ugroženim, naložila je niz mera kako bi se ova zarazna bolest sasekla u korenu.

Ilustracija; pexels.com

Afrička kuga svinja je, saznajemo, otkrivena prilikom redovne kontrole na ovu bolest i to kod četiri svinje u tri gazdinstva. Veterinari su životinje eutanazirali, a leševi su, u skladu sa propisima zakopani na stočnom groblju u Braćevcu.

“Ove godine se bolest pojavila u par domaćinstava kod populacije domaćih svinja, ali je zahvaljujući Upravi za veterinu, naših veterinara to vrlo brzo lokalizovano tako da za sada daljeg širenja nema”, kaže Dragan Radosavljević, savetodavac za stočarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin i član Opštinskog veća.

U Upravi za veterinu navode da područje Aleksandrovca i okolnih sela nema veliku populaciju domaćih svinja, te da je većina životinja u malim gazdinstvima sa niskim biosigurnosnim merama.

“U timočkim selima je velika populacija divljih svinja, tu je Timok granica sa Bugarskom u kojoj je afrička kuga svinja prisutna poslednjih godina. Prostanstva su velika, divlje svinje su se namnožile, a ta se populacija i teže kontroliše, pa lako može da dođe do zaražavanja domaćih svinja. Ono što je bitno je da vlasnici svinja u Aleksandrovcu, Kovilovu, Rajcu i Crnomasnici zaštite svoja gazdinstva, da ne puštaju svinje u ispuste, da dezinfikuju prostor i obore, da izvrše deratizaciju i dezinsekciju i da obavezno pojačaju higijenu odeće i obuće, s tim da istu ne koriste i u oborima i na njivi”, dodaje Radosavljević.

Uprava za veterinu naložila je na zaraženom području popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registraciju svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora. Zabranjeno je hranjenje svinja pomijama, a naloženo je i niz drugih mera.

Afrička kuga svinja se pojavila pre tri godine u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, kao i u čitavoj istočnoj Evropi, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se ona pojaviti i u Srbiji.

Na teritoriji opštine Kladovo januara ove godine proglašena je epidemija afričke kuge svinja kod divljih svinja na teritoriji svih lovišta, dok su delovi lovišta u opštinama Negotin, Majdanpek i Bor proglašena za područje visokog rizika.