Naslovna Društvo Afrička kuga svinja proglašena i u Popovici

Afrička kuga svinja proglašena i u Popovici

499
0

Afrička kuga svinja pojavila se i u selu Popovica kod Negotina i to kod populacije domaćih svinja.

Popovica je zbog pojave ove zarazne bolesti u susednim selima Trnjanu, Šarkamenu i Sikolu u kojima je takođe potvrđena afrička kuga svinja već bila pod kontrolom kao ugroženo područje. Pojavom ove zarazne bolesti kod domaćih svinja i u tom naselju Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede proglašena je za zaraženo područje.

Ugrožena je Plavna koja se nalazi u polukrugu od 10 kilometara od Popovice, kao i selo Štubik koje je, pak, ugroženo i od strane Šarkamena u kojem je, takođe, sredinom avgusta potvrđena afrička kuga svinja.

Kako je navedeno u rešenju Uprave za veterinu na zaraženom i ugroženom području sprovešće se popis svih gazdinstava u kojima se uzgajaju svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja uz klinički pregled, ali i brojne druge mere, dok će se u onim selima u kojima je potvrđena bolest afrička kuga svinja izvršiti i eutanazija životinja.

U opštini Negotin afrička kuga svinja proglašena je u Popovici, Sikolu, Trnjanu i Šarkamenu, u lovištima: Negotinska krajina, Miroč i Alija, dok se za ugroženo područje, pored Plavne i Štubika smatraju i sela: Brestovac, Кarbulovo, Jasenica, Malajnica i Čubra, kao i lovište Deli Jovan, koje je najnovijim rešenjem Uprave za veterinu područje visokog rizika.

U svim lovištima se, navodi se u rešenju, sprovode mere za sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja , širenja, suzbijanja i iskorenjivanja ove bolesti.