Naslovna Društvo Afrička kuga svinja i u Sikolu kod Negotina

Afrička kuga svinja i u Sikolu kod Negotina

1131
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasilo je selo Sikole za zaraženo područje od afričke kuge svinja.

Ilustracija; pexels.com

Bolest, afrička kuga svinja, nakon što se pojavila u Šarkamenu i Trnjanu, evidentirana je i kod domaćih svinja u selu Sikole u opštini Negotin. Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sikole je u poluprečniku od tri kilometra proglašeno za zaraženo, a teritorija u poluprečniku od 10 kilometara od Sikola za ugrožena. To su sela Popovica i Brestovac u opštini Negotin, kao i Metriš, Dubočane, Glogovica i Salaš na teritoriji Zaječara.

Uprava za veterinu naložila je na zaraženom području popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registraciju svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora. Zabranjeno je hranjenje svinja pomijama, a naloženo je i niz drugih mera kako bi se ova bolest iskorenila.

Pored  Sikola, afrička kuga svinja nedavno je registrovana i u ovdašnjim selima Šarkamen i Trnjane, a za zaraženo područje se i dalje smatra lovište Negotinska krajina, ali i lovišta Miroč na teritoriji Majdanpeka, Negotina i Kladova, Alija na teritoriji opštine Negotin, Ključ i Živica u Kladovu, Bakar u Boru, Todorova reka u Majdanpeku i lovište Nacionalnog parka “Đerdap” u Golupcu, Majdanpeku i Kladovu kod kojih je ova zarazna bolest evidentirana još u junu kod populacije divljih svinja.

I dalje je na snazi rešenje Uprave za veterinu kojim su za zaraženo područje proglašena i lovišta: Timok, Studena i Dubrava u Zaječaru, Tresibaba, Babin Zub, Klisura i Stara Planina 1 u Knjaževcu, kao i Crni Timok u Boljevcu.

Na zaraženom području i dalje je na snazi zabrana lova na divlje svinje.