Naslovna Ekonomija 96 lokalnih samouprava, među kojima i negotinska, potpisalo Memorandum o razumevanju sa...

96 lokalnih samouprava, među kojima i negotinska, potpisalo Memorandum o razumevanju sa programom Swiss PRO

331
0

Predstavnici 96 lokalnih samouprava, među kojima i opština Negotin potpisale su  sa programom Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja.

Foto: Swiss PRO

Potpisivanjem ovog memoranduma lokalne samouprave su, navode u Swiss PRO, postavile osnove za izgradnju kapaciteta i resursa i početak dugoročnog procesa utemeljivanja principa dobrog upravljanja u rad i funkcionisanje lokalnih administracija koji će za rezultat imati poboljšan kvalitet pružanja usluga za građane.

„Кao što znamo iz našeg iskustva, postoji jaka veza između razvoja i dobrog upravljanja. Zato će se u narednim godinama od vas očekivati da dalje delite svoja znanja i iskustva i da podržite napore za napredak na planu dobrog upravljanja“, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju; Foto: Swiss PRO

Potpisivanju Memoranduma, koji za cilj ima unapređenje postupanja lokalnih samouprava u skladu sa principima dobrog upravljanja, ispred opštine Negotin prisustvovao je Mladen Bošković, pomoćnik predsednika opštine.

 „Mi smo svesni da je dobro upravljanje danas veliki izazov ali istovremeno ono je veoma korisno za lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju. Dobro upravljanje je preduslov za razvoj – mi to dobro znamo iz švajcarskog iskustva dugog preko 200 godina“, rekla je Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri ambasadi Švajcarske u Republici Srbiji.

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština; Foto: Swiss PRO

U prethodnom periodu uz podršku Vlade Švajcarske osnovani su centri za dobro upravljanje u 23 opštine, a već izgrađeni lokalni resursi biće od značaja drugim lokalnim samoupravama koji sada započinju proces uvođenja principa dobrog upravljanja u svoje lokalne administracije.

„Uvažavanje principa dobrog upravljanja u sprovođenju nadležnosti jedinica lokalne samouprave je preduslov i ključ za uspostavljanje poverenja građana i privrede u rad lokalne samouprave“, istakao je Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština sa kojom program Swiss PRO u partnerstvu sprovodi deo aktivnosti u oblasti dobrog upravljanja.

Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa; Foto: Swiss PRO

Memorandum, podsetila je nacionalna menadžerka programa Swiss PRO, Ana Nedeljković Belja, daje okvir saradnje, kroz koju će program uz podršku Vlade Švajacarske, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština raditi na građenju kapaciteta na lokalnom nivou kako bi se principi dobrog upravljanja primenjivali u svakodnevnom radu, kao i na osnaživanju postojećih lokalnih timova za dobro upravljanje.

Posebno će se raditi  na unapređenju eUprave, a konkretizacija dobrog upravljanja u praksi sprovešće se kroz pakete podrške opštinama kako bi se pokrenule reforme lokalnog upravljanja. Takođe nastaviće se sa aktivnostima primene dobrog upravljanja u sprovođenju infrastrukturnih projekata – oblast po kojoj je Swiss PRO prepoznatljiv.