Naslovna Kultura 90 godina Muzeja Krajine

90 godina Muzeja Krajine

1101
0

Svečanom akademijom u Domu kulture “Stevan Mokranjac” negotinski Muzej Krajine, u prisustvu brojnih zvanica, obeležio je danas veliki jubilej – 90 godina od osnivanja.

Muzej Krajine u Negotinu sa preko 15.000 eksponata, kulturnu i istorijsku baštinu ovog kraja čuva kroz svoje arheološko, etnološko, istorijsko, odeljenje istorije umetnosti i odeljenje za dokumentaciju, kao i kroz vodičku službu i biblioteku.

Već 90 godina ovaj muzej, pored niškog, prvi kompleksnog tipa u Srbiji, jedan je od najznačajnijih muzejskih ustanova u Srbiji.

“Negotin možda ne spada u najveće gradske centre u Srbiji, ali svakako spada među nekoliko gradova i regiona sa najvećim kulturnim nasleđem od praistorije do modernog doba. Otuda ne čudi što upravo Negotin zauzima značajno mesto u razvoju muzejskih ustanova u Srbiji 20. veka s obzirom da su prvi muzeji kompleksnog tipa, van Beograda i Vojvodine, otvoreni u Nišu i Negotinu”, rekao je Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture.

Muzej Krajine tokom 90 godina postojanja kroz proces prikupljanja, čuvanja, zaštite i prezentacije kulturne baštine Negotinske krajine, postao je ustanova organizovanog kolektivnog pamćenja, ali središte kulturnih aktivnosti najrazličitijih sadržaja, potencijalna turistička destinacija i integralni deo ekonomskog razvoja u ovom delu Srbije.

“Od svog osnivanja pa sve do danas Muzej Кrajine verno čuva izuzetno važne istorijske događaje i ličnosti ovoga kraja, brinući se o starim i stvarnim duhovnim vrednostima, svetovnim znanjima, antičkim lokalitetima posebne istorijske vrednosti ukazujući na značaj izuzetnih pojedinaca od Hajduk Veljka Petrovića, hrabrog hajduka i junaka iz Prvog srpskog ustanka do Stevana Mokranjca jednog od najznačajnijih domaćih kompozitora”, istakla je Vesna Stanković, direktor Muzeja.

Ideja o formiranju muzeja rodila se tokom stogodišnjice oslobođenja Timočke Krajine od Turaka, na izložbi „Starine Krajine“ 21. septembra 1933. a već 16. februara 1934. ban Moravske banovine je potvrdio pravila društva Gradskoj muzeja “Hajduk Veljko”.

“Danas Muzej Krajine predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih ustanova u Srbiji sa fondom od preko 15.000 predmeta, koje su dragoceno nasleđe naše prošlosti”, rekao je Ivica Trajković, viši kustos Muzeja Krajine.

Arheologija, za koju je nadležan Muzej Кrajine u Negotinu, podsetio je Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik, izražena kroz arheološke lokalitete, ali i celokupnu arheološku zbirku muzeja i reprezentativne nalaze izloženim u stalnim postavkama muzeja predstavlja bogato materijalno arheološko nasleđe od 7000 godina pre nove ere pa do 15. veka.

„Predmeti i arheološke zbirke Muzeja Кrajine nisu zadivili svet samo svojom izuzetnom vrednošću, već i time što su nagovestile neslućene mogućnosti za objašnjenje prostora na kome živimo, a čime smo evropskoj civilizaciji pridodali neke nove momente o njenoj prošlosti i o njenom pravom identitetu. U Negotinskoj krajini na teritoriji koju obuhvata Muzej Кrajine sasvim sigurno možemo pratiti kontinuitet života od praistorijskih vremena do današnjih dana. Što se geološke prošlosti našega kraja tiče može se sa sigurnošću reći da se ovde, od pre 17 miliona godina pa do pre 7 miliona godina, tri puta javlja more i isto toliko puta kopno, pored ostalog puževi stari 17 miliona godina, fosil ribe od pre 10 miliona godina sa školjkama starim osam miliona godina koje su dobile ime po Srbiji su nešto čime se posebno ponosimo”, dodao je, između ostalog Gordan Janjić.

Na svečanoj akademiji u Domu kulture “Stevan Mokranjac” o saradnji našeg nacionalnog muzeja i negotinskog govorila je Bojana Borić Brešković, koja je istakla da je Muzej Кrajine prepoznatljiva i autentična ustanova kulture koja svojim muzejskim delovanjem i predanim radom afirmiše naše kulturno nasleđe.

 “Naše nezaobilazne spone začete sa Milojem Vasićem, nastavljaju se, traju i trajaće sa jedinstevnim ciljem širenja znanja o našoj kulturnoj baštini, srpskoj kulturnoj istoriji i razvoju osećanja prema trajnim neprolaznim vrednostima. Uverena sam da će Muzej Кrajine nastaviti putem kojim je odavno krenuo. Devet decenija po osnivanju, predstavlja reprezentativnu i respektabilnu ustanovu koja je jedan od stožera kulturnih zbivanja ovog dela Srbije. Negujući osvedočenu saradnju danas smo iznova zajedno povodom jubileja”, rekla je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Svečanu akademiju uveličalo je Negotinsko pevačko društvo sa dirigentom Danilom Perkovićem, uz pratnju na harmonici Damjana Dobrića, Vesna Garabantin na violončelu i Marko Miljković na klaviru, kao i Etno grupa “Marinika” pod upravom Danijele Marković.

“Tokom proteklih  devet decenija zaštitili smo rodnu kuću slavnog kompozitora Stevana Mokranjca i osnovali muzej koji svedoči o Veljku Petroviću, istaknutoj i hrabroj ličnosti iz naše istorije, otkrili važna nalazišta iz rimskog doba i još mnogo toga. Brojni projekti i radovi realizovani su zahvaljujući razumevanju i podršci ministarstva i opštine, i ozbiljnom radu i entuzijazmu zaposlenih i brojnih saradnika iz srpskih institucija zaštite kulturnog nasleđa. Želim da zahvalim svima koji su svojim radom i činjenjem dali doprinos u radu Muzeja Кrajine koji će, iskreno verujem, u vremenu koje dolazi, nastaviti da istrajno čuva i prezentuje našu kulturnu baštinu. Pored zaštite, veliki je izazov u 21. veku, u digitalnom dobu, prezentovati tradiciju i kulturno-istorijsko blago na način koji će zainteresovati posetioce, i u muzeje privući i veći broj mladih”, rekao je Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Povodom 90 godina od osnivanja Muzej Krajine je uručio zahvalnice zaslužnima za uspešnu saradnju, među njima i NG Portalu.

Svečanoj akademiji je prethodilo i otvaranje izložbe “Kulturno nasleđe Negotinske Krajine”, autora Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga u Muzeju Krajine u Negotinu u foajeu Doma kulture, koju su predstavile autorka i Tatjana Panić, član Opštinskog veća zadužena za kulturu, turizam i informisanje.