Naslovna Sport 90 godina Fudbalskog kluba Tamnič: Na duel dolaze veterani “Crvene zvezde”

90 godina Fudbalskog kluba Tamnič: Na duel dolaze veterani “Crvene zvezde”

1195
0

Iako ima tek nešto više od 300 stanovnika, selo Tamnič u opštini Negotin može da se pohvali i vremešnim fudbalskim klubom, koji je i te kako ostavio značajan trag u istoriji negotinskog i srpskog sporta.

OFK Tamnič, vicešampioni Međuokružne lige Zaječar, sezona 1974/1975; Foto: Arhiva kluba

OFK Tamnič, osnovan 1928. proslaviće svoj 90. rođendan u poneljak, 3. septembra d 16 časova i 30 miuta gala utakmicom u kojoj će im na duel izaći, ni manje ni više nego jedna od zlatnih generacija fudbalera “Crvene zvezde”.

Vladimir Petrović Pižon, Jovan Aćimović,  Dule Savić, Zdravko Borovnica, ali i drugi fudbaleri, među kojima i Nenad Stojanović-Purke, Tamničanac u elitnim redovima crveno-belih, uveličaće manifestaciju kluba koji u svojoj istoriji sa ponosom nosi neke od značajnijih titula.

Iako “stariji” od Zvezde, osnovane 1945, fudbaleri OFK Tamnič će na ovaj duel izaći i više nego spremni.

Ovaj klub je Zvezdi dao dvojicu igrača, a zahvaljujući Zoranu Cokiću – Žući i Branislavu Nedeljkoviću – Bazki, Tamničani, ali i Negotinci i meštani brojnih krajinskih sela, imaće prilike da uživaju, pre svega, u dobroj igri veterana “Crvene zvezde” i OFK Tamniča, ali i,  nadamo se, i u dobroj atmosferi koja prati ovu utakmicu.

Veterane „Crvene zvezde“ dočekaće najtrofejniji veterani OFK Tamnič; foto: Arhiva kluba

“Crvena zvezda” , naš najtrofejniji tim sa 56 titula, od kojih su, svakako, najznačajniji Kup evropskih šampiona u Bariju i Internacionalni kup u Tokiju, oba osvojena 1991. godine, u Tamnič dolazi sa delegacijom koja broji 25 članova.

Domaćin, OFK Tamnič, trenutno član Opštinske lige sa dobrim ambicijama da osvoji novu sezonu, a prošlu su završili na trećem mestu, dočekaće ih sa igračima koji su sedamdesetih bili među najboljima u domaćim ligama.

Fudbaleri iz Tamniča, i sad će vam reći svaki stariji meštanin ovog krajinskog sela, bili su prvaci nekadašnje Negotinske lige Jug, u sezoni 1939/1940, a vice šampioni Međuopštinske lige Zaječar u sezoni 1974/1975.

U ovom klubu sa ponosom ističu da su dali maksimum u igri, ali da je uvek moglo i bolje, a budući da se oslanjaju na sopstvene snage, taj uspeh je i više nego vredan pažnje.