Naslovna Društvo 8. mart – Dan kada procvetaju ulice negotinske

8. mart – Dan kada procvetaju ulice negotinske

796
0

Praznik posvećen ženama u znak sećanja na istorijski događaj prava žena, kroz decenije obeležavanja poprimio je urbane nove običaje, a crveni karanfil zamenile su ruže i cveće iz egzotičnih krajeva.

Već danima su negotinske ulice zasute cvećem i predmetima koji nose oznaku handmade (ručni rad), a bojama i posebnošću privlače pažnju podjednako i žena i muškaraca.

Osmomartovska kupovina je za većinu predstavnika jačeg pola prilika da malim znakom pažnje obraduju izabranice srca svoga. Kupovina poklona majkama, bakama i dragim ženama prenosi se sa kolena na koleno i postaje, čini se, urbana obaveza većine muškaraca.

Decenijama je crveni karanfil bio znak današnjeg praznika, a i njegova cena od 50 do 70 dinara po komadu najčešći je izbor pri kupovini.

Ruže u različitim bojama privlače pažnju, a ovih dana su se na ulici prodavale za 150 do 200 dinar po komadu, uz dodatnu dekoraciju, a cena gerbera dostizala je i cenu od 250 dinara.Cveće prate slatkiši, parfemi ili ukrasi koji će svakako obojiti dan ženama.

A sve je počelo daleke 1857. godine, 8. marta, kada je održan prvi protest žena zaposlenih u tekstilnoj industriji  zbog loših uslova rada i niskih plata.

Sovjetski savez je 8. mart proglasio nacionalnim praznikom 1917. godine. Obeležavali su ga socijalistički pokreti i komunističke zemlje da bi 1977. godine bio usvojen kao praznik i od strane Ujedinjenih nacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.