Naslovna Društvo 41. Međunarodni sajam turizma: Turistički potencijali Negotinske krajine i Donjeg Podunavlja

41. Međunarodni sajam turizma: Turistički potencijali Negotinske krajine i Donjeg Podunavlja

423
0

Turističke organizacije opština Negotin, Kladovo, Majdanpek i Golubac, ali i Golubačka tvrđava, Lepenski vir, Nacionalni park “Đerdap” i kladovski Hotel “Aquastar” na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavljaju se zajedničkim štandom i ponudama za obilazak atraktivnih destinacija na području Donjeg Podunavlja.

Zajednički štand opština Negotin, Kladovo, Majdanpek i Golubac na Sajmu turizma

Turistička organizacija opštine Negotin svoje turističke potencijale predstavlja u okviru zajedničkog štanda četiri opštine, ali i brojnih turističkih prostora i seoskih etno domaćinstava.

Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin

Štand Donjeg Podunavlja u hali 4 Beogradskog sajma ponudio je potencijalnim turistima prave informacije o svemu relevantnom za putovanja, od onih vezanih za same lokalitete i prostore, preko atraktivnih tura, krstarenja Dunavom, do smeštajnih i drugih kapaciteta.

 “Dunav je reka koja nas povezuje, a pored toga imamo i jako dobru saradnju sa kolegama i turističkim organizacijama, tako da iz godine u godinu, s obzirom da je saradnja sve intenzivnija, rešili smo da se zajedno predstavimo na Sajmu turizma, kako bi imali veći kapacitet što se tiče samog predstavljanja, a što bi ostavilo i bolji utisak potencijalnim turistima koji planiraju da dođu i posete Donje Podunavlje, a samim tim i opštinu Negotin. Za nas je to značajno, s obzirom da turisti koji dođu u Negotin, oni prođu pored Dunava, cilj im je da obiđu sve turističke atrakcije, tako da je ovo veliki plus za one koji su do sada dolazili do Milanovca i Kladova, da ostanu još dan duže i dođu u Negotinu. Ujedno nam je i značajno da, s obzirom da prosečni turista boravi u opštini Negotin 1,6 dana da kroz ovo zadržimo gosta koji dan duže”, kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

David Đurđević, direktor Turističke organizacije opštine Kladovo

I opština Kladovo sa svojom Turističkom organizacijom ponudila je turistima atraktivne ponude vezane za sve što čini turistički život ovog grada na Dunavu, koga putnici već godinama rado pohode.

Uz Dunav, dobre smeštajne kapacitete, ali i bogatu kulturno-istorijsku prošlost, Kladovo je ponudilo i svoje manifestacije i festivale, koji su, turistima, takođe, atraktivni.

“Naš najveći svoj potencijal je i dalje hidroelektrana “Đerdap jedan” koji je jedini uređeni prostor. Međutim, izvode se radovi i na Tvrđavi Fetislam i sada kroz IPA projekte prekogranične saradnje dobijena su sredstva za rekonstrukciju Male tvrđave i Letnje pozornice i očekujemo da će I to biti gotov turistički proizvod u naredne tri do četiri godine. Tu su i ostaci Trajanovog mosta, Arheološki muzej, Blederijski vodopad i druge prirodne lepote i svakako Dunav, reka koja nas sve spaja”, kaže David Đurđević, direktor Turističke organizacije opštine Kladovo.

Najatraktivnije destinacije prvog sajamskog dana 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, na štandu Donjeg Podunavlja predstavili su turistički poslenici, direktori Turističkih organizacija Kladova, Negotina, Majdanpeka i Golupca, Golubačkog grada, Lepenskog vira, NP “Đerdap”, predsednici opština Negotin i Golubac, Vladimir Veličković i Nebojša Mijović, ali i Mileta Adžić, vlasnik hotela “Aquastar” u Kladovu.

Gastronomska ponuda Hotela “Aquastar” Kladovo

Prezentaciji turističkih potencijala Donjeg Podunavlja prisustvovali su i predstavnici Turističkih prostora Golubačke tvrđave, Lepenskog vira, Nacionalnog parka “Đerdap”, a na zajedničkom štandu su i seoska turistička domaćinstva opštine Negotin.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

“Akcenat na razvoju turizma u narednom periodu mora da bude što veći, pre svega zato što ono što nam je priroda dala i ono što imamo kroz istoriju kao nasleđe moramo da negujemo i time privlačimo turiste da nas posete i samim tim i razvijamo naš turistički potencijal“, kaže  za NG portal Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Veličković podseća da je samo prošle godine evidentirano preko 20.000 noćenja, ali da ta brojka nije konačna jer se radi samo o registrovanim turistima.

„Infrastruktura je, takođe, veoma važna za razvoj turizma, pa je namera i lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije da u narednom periodu upravo tome posveti posebnu pažnju. Prvi u nizu je projekat uređenja kompleksa pivnica, Rajačkih i Rogljevskih, putna infrastruktura je i dalje prioritet, na tome se radi. I ove godine očekujemo neka nova infrastrukturalna rešenja i sanacije što će, naravno, pre svega značiti nama i svim ljudima koji dođu u opštinu Negotin“, istakao je Veličković.

Fotografije: Ivan Mitrović