Naslovna Ekonomija 57 zadruga dobilo je pola milijarde dinara: Na spisku i zadruge iz...

57 zadruga dobilo je pola milijarde dinara: Na spisku i zadruge iz opština Negotin, Boljevac i Sokobanja

738
0

Кomisija, na čelu sa prof. dr Zoricom Vasiljević, odobrila je 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja zadruga u ovoj godini na čitavoj teritoriji Republike Srbije, od kojih su dve u opštini Negotin, a po jedna u opštinama Sokobanja i Boljevac.

Zahvaljući besprovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu svoje poslovanje unaprediće 18  starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona po zadruzi i 39 novih, kojima je bio namenjen iznos do 7,5 miliona dinara.

Na spisku od 57 odobrenih zahteva od pet koliko ih je konkurisalo za sredstva sa teritorije opštine Negotin, kao visokorangirane našle su se i Zemljoradničke zadruge “Čubarka” iz Čubre i “Svi na selo” iz Trnjana.

Komisija je, inače, odobrila zahteve za unapređenje poslovanja 15 ratarskih zadruga, 21 voćarske, šest stočarskih, po četiri povrtarske, vinogradarske i pčelarske, a bespovratna sredstva će dobiti i jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja. Novina ovogodišnjeg konkursa je da su sredstva dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.

Komisija je dodelila i sredstva Zemljoradničkoj zadrugi “Moravka” iz Šarbanovca kod Sokobanje, kao i Prvoj ženskoj zadrugi “Rtanjske domaćice” iz Valakonja kod Boljevca.

Inače, za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara.