Naslovna Kultura Događaji 54. „Mokranjčevi dani“: „Čikago“ u Negotinu

54. „Mokranjčevi dani“: „Čikago“ u Negotinu

547
0

U prepunoj sali Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu tražila se sinoć karta više za mjuzikl “Čikago” Pozorišta na Terazijama.

Po 283. put izveden je muzičko-scenski spektakl  „Čikago“ , koji je po tekstu Freda Eba i Boba Fosija, na osnovu pozorišnog komada Morin Dalas Votkins i na muziku Džona Кendera, režirao Кokan Mladenović.

Ovoga puta ekipa Pozorišta na Terazijama ovaj brodvejski mjuzikl igrala je na sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac” i na festivalu Mokranjcu u čast.

„Poziv na svaki festival  Pozorištu na Terazijama, pošto mi retko gostujemo jer nas ima toliko mnogo i to je sve jako veliko, jedna skalamerija scenografije, kostima, ljudi,  s te strane poziv na festival jako znači, pogotovu u čast Stevana Mokranjca koji je jedan od  sigurno deset najrespektabilnijih ličnosti naše drage Srbije. Mislim da sa te strane koliko traje festival,  taj dignitet samog festivala mi večeras moramo da opravdamo, i kako kažu selektori, ostavimo srce na terenu“, kaže Dragan Vujić Vujke.

Nastup na “Mokranjčevim danima”, ističe i Milan Nedeljković, dirigent  i orkestrator, velika je čast za svakog umetnika, koji u Negotin na festival dolazi kao na hodočašće da se napoji na Mokranjčevom izvoru.

„Mokranjac je sve i svja kad je u pitanju ne samo obrazovanje, nego i uopšte pogled na muziku i u bilo kom estetskom i bilo kakvom drugom smislu, da ne kažem koliko je on za našu muzičku umetnost znači, to je već toliko puta rečeno i toliko poznato. Naravno, svaki mladi muzičar mora na nešto da se osloni, mora da prođe, da sazna ko je Mokranjac“, kaže dirigent Milan Nedeljković.

Dva i po sata muzike, strasti, požude, ali i spletkarenja, korupcije, preko stotinu kostima, sjajni songovi, dobra gluma, nizali su se pred publikom 54. “Mokranjčevih dana”.

Publika je ovacijama ispratila ansambl, ali i glavne glumce Jelenu Jovićić kao Roksi Hart, Ivanu Кnežević kao Velmu Кeli, Dragana Vujića kao Bili Flina, do nekog novog spektakla i neke druge prilike.