Naslovna Društvo COVID-19 48 zaraženih korona virusom Domu za stare „Radost“; Ukupno 57 slučajeva kovida-19...

48 zaraženih korona virusom Domu za stare „Radost“; Ukupno 57 slučajeva kovida-19 u opštini Negotin

4514
0

Korona virusom u privatnom Domu za stare „Radost“ u Negotinu zaraženo je 48 korisnika i zaposlenih. Među njima i oba pripadnika Vojske Srbije.

U Domu za stare „Radost“ u Negotinu korona virusom ukupno je zaraženo 48 osoba, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

To su rezultati 57 od ukupno 60 testova na prisustvo korona virusa, budući da je, nakon prvobitnih 30 pozitivnih rezultata, koji su u subotu stigli u Negotin, ponovljeno testiranje zbog sumnje da je “postojala mogućnost da je u transportu došlo do kontaminacije uzorkovanih ploča”.

Korona virus je novim testiranjem potvrđen kod 33 korisnika, 13 radnika i oba vojnika, koji su od 30. marta angažovani na čuvanju ove ustanove.

Za petoro štićenika i četvoro zaposlenih rezultat je negativan, dok se očekuje da uskoro budu poznati rezultati i ostala tri uzorka.

Kako je danas popodne rečeno na konferenciji za novinare danas i sutra biće testirani svi korisnici i zaposleni u licenciranim domovima: “Sveti Nikola”, “Help” u Radujevcu i “Badic Leben” u Dušanovcu i ustanovama koje obavljaju usluge smeštaja-hostela, kao što su dom u Miloševu i “Lela i Franc”.

“Sve uočene nepravilnosti u njihovom radu biće evidentirane i pokrenuti postupci. Domu za stare „Radost“ zbog uočenih nepravilnosti u radu biće najverovatnije oduzeta dozvola za rad i pokrenuta krivična prijava od strane resornog ministarstva po ukidanju vanrednog stanja. Policija i tužilaštvo su juče počeli da rade svoj deo posla i nakon istrage znaće se tačno šta se dešavalo i šta je prouzrokovalo ulaz kovida-19 u taj dom”, rekao je Vladimir Veličković.

Svi pozitivni u Domu za stare “Radost” biće upućeni na dalje lečenje, a nakon sastanka sa predstavnicima Zdravstvenog centra i konsultacija sa republičkim Kriznim štabom znaće se da li će to biti tercijarne ustanove u Nišu ili sekundarne u Sokobanji.

“Probaćemo da pacijente sa blažom slikom smestimo na odeljenje psihijatrije  ovdašnjeg Zdravstvenog centra koje je ranije pripremljeno za prijem kovid pacijenata. Nakon lečenja i negativnog nalaza korisnici će biti upućeni u neku od ustanova socijalne zaštite”, dodao je Veličković.

Biće praćeni korisnici doma sa negativnim nalazom koji će, u zavisnosti od toga imaju li ovde srodnike ili ne, biti u kućnom karantinu ili u “izolovanoj prostoriji u Zdravstvenom centru”.

“Oni će imati potrebnu negu kako bismo ispratili njihovo dalje lečenje i videli da li će doći do promene u nalazu. Nakon isteka karantina, ukoliko budu i dalje negativni na korona virus biće upućeni u neku od ustanova socijalne zaštite ili na kućno lečenje po želji srodnika”, istakao je Veličković.